A Pisai Egyetem legújabb kutatásai megállapították, hogy nagyobb figyelmet érdemes fordítani a szamártejre, mivel az több olyan kedvező hatást gyakorol az emberi táplálkozásra, amelyek alapján ezt a tejet a szuperételek közé kellene sorolni – írja az mdpi.com.

Szamarak

A szamártej fogyasztása több európai országban egyre népszerűbbé válik – Fotó: pixabay.com

A szamártej modulálja a bél mikrobáit, csökkenti a vérben lévő cukor- és triglicerid szintet, és több más, egészségmegőrző, valamint betegségmegelőző és gyógyító, többek között antioxidáns és méregtelenítő hatást fejt ki, amelyekre részben már Hippokratész is rámutatott. Emellett lassíthatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint az öregedést.

Általában a szamártej összetétele a tehéntejnél sokkal jobban hasonlít az anyatejéhez, amit egyértelműen jelez, hogy a tehéntejjel szemben intoleráns csecsemők 83-98 százaléka szamártejjel táplálható. Ugyanakkor a szamártej a tehéntejnél több laktózt (60 g/L), viszont kevesebb zsírt, kazeint és kalóriát tartalmaz.

Nem véletlen, hogy a szamártej fogyasztása több európai országban (többek között Franciaországban, Horvátországban, Hollandiában és Olaszországban) egyre népszerűbbé válik. A fentiek alapján az olasz kutatók a vizsgálatok folytatását javasolják a szamártej kedvező étrendi és egészségmegőrző hatásainak a legmodernebb eszközökkel történő pontosítása céljából.