A pakisztáni székhelyű Fajszalabad Egyetem kutatói kísérletek alapján megállapították, hogy a porított burgonya őrlemény fontos kiegészítő takarmány lehet a kérődző állatok számára – olvashatjuk a potatonewstoday.com hírportál.

Burgonya

A takarmányban a drága gabona egy része olcsó burgonyával helyettesíthető – Fotó: pxfuel.com

A projektet a Pakisztáni Tudományos Alapítvány támogatta. A burgonya őrlemény, amelyet 30 százalékos arányig lehet az állatok adagjaiba bekeverni, egy olcsó, de értékes takarmányforrást jelenthet, különösen a Pakisztánhoz hasonló, szegény országok számára, ahol a természetes takarmányforrások csak szűkösen állnak rendelkezésre.

A kutatók abból indultak ki, hogy Pakisztán évi burgonyatermése 4,6 millió tonnát tesz ki, amit az élelmiszer-ellátás nem képes teljes egészében felhasználni.


Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a takarmánygyártás az apró és deformált, illetve minőségi hibás gumókat, valamint a feldolgozási hulladékot (a burgonya héját) is hasznosítani tudja. Dr. Qamar Bilal professzor szerint a felsorolt, a teljes évi burgonyatermés 15-40 százalékát kitevő hulladékok – megfelelően feldolgozva – a gabonafélékkel azonos értékű takarmányt képezhetnek.