Egyre kevesebb a sertéstelep idehaza és Európában is, pedig lenne kereslet a minőségi, feldolgozott termékekre – írja a novenyvedoszer.hu

A sertéshúst már évekkel korábban kikiáltották egészségtelen élelmiszernek és nagyon úgy tűnik, hogy hatott a kampány: csökkent az állatállomány és a sertéstartók száma is. Az EU-ban 2012 és 2022 között az állomány mintegy hat százaléka tűnt el. Itthon is hasonló a tendencia, de nem feltétlenül csak az étkezési szokások megváltozása az oka a kialakult helyzetnek.

sertés

A hideg beköszönte egyben a disznóvágások ideje is, ami segíthet az értékesítésben – fotó: freepik.com

A sertésállomány Olaszországon és Spanyolországon kívül szinte mindenhol csökkent, a szakemberek hazai viszonylatban is egyértelmű visszaesést látnak.

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke, Fitos Gábor szerint elég volt két év ahhoz, hogy a sertéságazat ilyen rossz helyzetbe kerüljön, de annyira azért nincs akkora a baj, mint a nyugat-európai országokban.

Hozzátette: a hazai állomány csökkenésére több tényező is hatással volt, de a másik oldalról időközben beértek az elmúlt évek vidékfejlesztési programjai és beruházási támogatásai, megvalósulhattak a tenyésztéshez szükséges fejlesztések.

Hatékonyságban is előreléptünk, azaz kevesebb kocával több hízót tudunk előállítani, ugyanis ugyanazon termelési színvonal fenntartásához nincs annyi kocára szükség – az idei év tehát jövedelmező a sertéságazat számára.


"Az étkezési szokások megváltozása és a sertéshús elleni negatív kampány miatt nem annyira népszerű a hazai lakosság körében, mint harminc-negyven éve. Ezzel a folyamattal meg kell küzdenünk. A sertéshús ára időközben emelkedett, ezért nem mindenki tudja megengedni magának, hogy hetente többször sertéshúst vásároljon, de figyelembe kell venni, hogy a fiatalabb korosztály kevesebb sertéshúst fogyaszt, mint az idősebb generáció.

Németországban például az utóbbi öt évben tíz kilogrammal csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás, ez egyértelműen a kormányzati politikának és a zöld szervezetek lejárató kampányának is betudható. Idehaza ennyire drasztikus sertéshúsfogyasztás csökkenésről nem kell beszélni, de tíz százalékos visszaesésre biztosan kell számítani" – összegezte tapasztalatait Fitos Gábor.

A hideg beköszönte egyben a disznóvágások ideje is, ami segíthet az értékesítésben. Magyarországon egyre kevesebben tartanak disznót, de a hagyományos magyar konyha nem hagyja magát legyűrni, így az év végi ünnepek előtt megugrik a disznóhús iránti kereslet.