Az európai országok sertéshús termelése az utóbbi tíz évben alaposan átrendeződött, amit többek között a fogyasztás alakulása és a kínai exportlehetőségek beszűkülése is befolyásolt – írja az agrarheute.com.

A korábban évente legtöbb sertéshúst előállító Németországban a 2015-ben levágott sertések száma 55 millió egyed volt, ami akkor Európában a legnagyobb vágásszámot jelentette. Időközben a legnagyobb európai sertéshús termelő országok sorában az első helyre Spanyolország lépett, ahol az évenkénti sertésvágások száma a legutóbbi 10 évben 46 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor Hollandia sertésvágásainak száma is 23 százalékkal növekedett, miközben ez a mutató Németországban kereken 10 millióval alatta maradt a 2015. évinek, és ezzel az ország a sertéshús termelésben a harmadik helyre szorult.


A korábban Európa legnagyobb sertésállományával és a legnagyobb élősertés exporttal rendelkező Dániában a vágások száma már több évvel korábban lecsökkent, és gyakorlatilag azonos szinten maradt. Jelentős termelőnek tekinthető még Lengyelország is, amelynek termelését és exportját a rendkívül nehezen felszámolt afrikai sertéspestis erősen visszavetette, itt most az állomány fokozatos újraépítése folyik. Európa össztermelése 2012 és 2021 között folyamatosan emelkedett (23.39 millió tonnára), 2022-ben viszont egy 1,3 millió tonnás csökkenés következett be, de az együttes kibocsátás még mindig meghaladta az előző évek átlagát.

Indexkép: Shutterstock