A dánoknak a húsfogyasztásuk kétharmadát zöldségekkel és más növényekkel kellene helyettesíteniük ahhoz, hogy elérjék az ország által kitűzött klímacélokat a 2020-as évek végére – nyilatkozta egy független dán kormányzati tanácsadó az infostart.hu cikke szerint.

A dán klímatanács javaslatot terjesztett elő a környezetet előállításukkal megterhelő élelmiszerekre kivetett adóról. Javaslatuk szerint a kormánynak a legnagyobb karbonlábnyommal rendelkező marhahúsra körülbelül 33 százalékos adót kellene kivetnie. A dán klímavédelmi stratégiáról szóló éves jelentés szerint a kormánynak kötelező 70 százalékkal visszaszorítania az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A jelentés azt állapítja meg ugyanis, hogy a dánok a világátlag kétszeresét fogyasztják olyan állati eredetű élelmiszerekből, mint a sertéshús, a marhahús és a tejtermékek.

marhahús

A javaslat szerint a legnagyobb karbonlábnyommal rendelkező marhahúsra körülbelül 33 százalékos adót kellene kivetni – fotó: Shutterstock

A táplálkozással kapcsolatos károsanyag-kibocsátás alapján Dánia a világ legszennyezőbb országai közé tartozik. Jelentős sertéshústermelő, így a sült disznóhús az egyik leggyakrabban készített étel az országban.

Dánia területének fele földművelés alatt áll, ennélfogva a világ egyik legintenzívebb művelésű országa.