A gefluegelnews.de hírportál a Bonni Egyetem kutatóinak közelmúltban megjelent tanulmányára hívja fel a figyelmet, amely szerint a globális húsfogyasztást legalább 75 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a Föld továbbra is képes legyen eltartani a jelenlegi létszámú lakosságot, nem beszélve annak 2050-ig várható, több mint 30 százalékos növekedéséről.

hús

A globális húsfogyasztást legalább 75 százalékkal kell csökkenteni – fotó: pixabay.com

A jelenlegi egy főre jutó húsfogyasztást, ami 80 kg, 20 kg-ra kellene lecsökkenteni

Dr. Matin Qaim professzor szerint, amennyiben a húsfogyasztás a fejlődő országokban az európai szinten alakult volna, az már régen a világ élelmiszer-ellátásának összeomlását vonta volna maga után.

A húsfogyasztás visszafogását az élelmiszer ellátással foglalkozó tudósok világszerte régóta szorgalmazzák, mivel annak révén egyrészt jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, ezért a jelenlegi egy főre jutó 80 kg-ot mintegy 20 kg-ra kellene csökkenteni.

Megoldás lehetne a tömeges vegetarianizmus vagy a mesterséges húsok bevezetése

Másrészt a takarmánytermő területek alól nagy területek szabadulnának fel más növényi termékek előállításához, ami azonban nem jelentheti az állattartás teljes felszámolására való törekvést. Ez azért sem lenne célszerű, mert a világban több tízmillió hektárnyi legelőterület van, amelyek nagy számú haszonállatot képesek részben vagy egészben eltartani, az emberek élelmezését viszont nem lehet fűfélékre alapozni.

A cél elérése érdekében a német kutatók hasznosnak és szükségesnek, illetve elképzelhetőnek tartják a tömeges vegetarianizmus ösztönzését, valamint a mesterséges (laboratóriumi) húsok előállításának fokozását és az állattartásból származó húsfogyasztás megadóztatását.