A legnagyobb és legnehezebb tyúkfajta a Jersey Giant, azaz Jersey óriás, melyet New Jersey államban nemesítettek – írja a termeszeti.hu.

A 19. század végén John és Thomas Black elhatározták, hogy tyúkkal helyettesítik a legnépszerűbb baromfit, a pulykát, és ennek érdekében keresztezték a Black Javas, Black Langshans és Dark Brahmas fajtákat. A cél az volt, hogy a lehető legnagyobb tyúkfajtát hozzák létre; így jött létre a Jersey óriás.

Európába a '20-as években jutott el, ahol mint húsfajta sokáig nagy népszerűségnek örvendett. Egy ideig brojlerként tenyésztették, de mivel sokkal lassabban nő, mint más brojlerek, végül ez a fajta csak kevés teret nyert a húsiparban.

A Jersey óriás közel 70 cm-es magassággal büszkélkedhet, termetes, a kakas kb. 4,5-5,5 kg, a tojó pedig 3,6-4,5 kg-ot nyom. Régebben a fajta egyes kakasai a 8-9 kg-ot is elérték.

A tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, hogy elég idő álljon rendelkezésre arra, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat.

A Jersey óriás a különleges fajták kedvelői körében népszerű, hazánkban azonban csak ritkán találkozni vele kiállításokon.


Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is tarthatók.

Ez a fajta évente kb. 180 tojást rak, melyeknek súlya nagyjából 60 g.

Nyugodtak, könnyen kezelhetők, barátságos természetűek, ezért sokan kedvencként tartják őket, nem a húsukért vagy a tojásukért.

Indexkép: Pixabay