Az NPK Charolais Farm Kft. két alapítójáról – Nagy Pálról és Porkert Krisztiánról kapta a nevét, akik 2009-ben Charolais húsmarha törzstenyészetet hoztak létre. A magas minőségű genetikai állomány felszaporítását követően a vállalkozók a kiváló minőségű Charolais marhahús feldolgozásába kezdtek – mára pedig a piac kedvező fogadtatásának köszönhetően marhahús kereskedelemmel és catering-szolgáltatással is foglalkoznak. A vállalkozók most saját feldolgozó üzemük bővítése mellett további tenyésztői együttműködéseket kínálnak és terveznek.

Nézzük meg bemutatkozó videójukat!

Két barát alapította meg 2006-ban, Kecskeméten az NPK Charolais törzstenyészetet azzal a céllal, hogy a közép-európai régió legkiválóbb Charolais-tenyészetét hozzák létre. 2009-ben az üzlettársak – Nagy Pál és Porkert Krisztián – Franciaországba utaztak, ahol megvásárolták első Charolais tenyészállataikat, azóta pedig közel 100 darab került Franciaországból a tenyészetünkbe.

Az NPK Charolais törzstenyészet mára 90 anyatehénnel dolgozik, így ez egy nagyon erős genetikai alapnak mondható. A tenyészet tulajdonosai büszkék arra, hogy vállalkozásuk kezdete óta a saját állományuk kialakításán túl, több száz egyed hazai- és külföldi tenyészetbe kerülésének a megszervezésében és lebonyolításában is közreműködtek.

Több mint 10 év tapasztalata nyomán az NPK Charolais brand professzionális állatszállítási-, valamint tenyészállat export-import szolgáltatási körrel is kibővült.

NPK Charolles Szociális Szövetkezet

Porkert Krisztián (balra) és Nagy Pál (jobbra) díjnyertes Charolais bikájukkal a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok tenyészállat kiállításán – fotó: NPK Charolais

Az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált a fogyasztók körében is az egészséges táplálkozás szerepe, így megfogalmazódott a fiatal szakemberekben annak igénye, hogy az organikus körülmények között felnevelt marhák húsát – figyelembe véve a gasztronómiai, élvezeti szempontokat is – érlelt marhahús formájában tegyék elérhetővé az érdeklődők számára Magyarországon.

2016-ben világot látott az NPK Beef márkanév, amely kiváló minőségű Charolais alapanyagból készült prémium minőségű marhahús termékeket képvisel a "tenyésztőtől az asztalig" – hitvallást követve.

A pécsváradi húsfeldolgozó üzem megvásárlása és üzembe helyezése után az NPK Beef tulajdonosai úgy döntöttek, hogy tovább bővítik tevékenységi körüket és együttműködésre hívták a húsmarhatartó gazdálkodókat.

"Az ágazat- és a hozzánk hasonló kisüzemek fejlődésének egyik kulcsa lehet az összefogás és a több lábon állás!"

– nyilatkozta Porkert Krisztián az Agroinform.hu portálnak.

"A húsfeldolgozó üzemünk szabad kapacitását szívesen ajánljuk fel más húsmarha tartó gazdálkodók számára bérfeldolgozás céljára, hiszen látjuk, hogy a hozzáadott érték milyen sokat jelent egy kisüzem hatékonyság-növelésének szempontjából.

marhahús

Pillanatkép az NPK Beef feldolgozó üzemében – fotó: Agroinform.hu

Mindezek mellett a vágótehén, vágóüsző programunk keretén belül, jóval magasabb felvásárlási árakat kínálunk a megfelelően előkészített állatokért. Pontosan ez az egyik alapja, hogy prémium minőségű hús kerüljön a tányérokra.

Szívesen együttműködünk más tenyészetek vezetőivel és segítséget nyújtunk szaktanácsadással – például tenyészállat előállítás- és kereskedelem tekintetében, vagy versenyre való felkészülésben – illetve akár állatszállítási szolgáltatást is vállalunk professzionális eszközökkel. A koronavírus miatt kialakult intézkedések megerősítetek minket abban, hogy egy váratlan gazdasági helyzetben is lehet fejlődni – és sokszor egy bizonytalannak tűnő piaci helyzetben kitörési pont lehet, ha egy vállalkozás fejlesztésbe kezd – különösen, amikor a versenytársak megállnak és várakoznak. Úgy látjuk, hogy a prémium marhahús termékeket forgalmazó webshopunk létrehozása is jó döntés volt, hiszen ezek a magas élvezeti értékkel bíró finomságok az online térben is egyre több fogyasztót vonzanak.>

Úgy látjuk, hogy a prémium marhahús termékeket forgalmazó webshopunk létrehozása is jó döntés volt, hiszen ezek a magas élvezeti értékkel bíró finomságok az online rendszerben is egyre több fogyasztót vonzanak.

marhahús

Frissen vákuumcsomagolt, érlelt marhahús az NPK Beef üzeméből – fotó: Agroinform.hu

A munkánk során gyakorolt elhivatottságunkat az emberek-, állatok-, és a termőföld iránti szeretetünkből merítjük – és ez a központi mozgatórugója a vállalkozásunknak is. Úgy gondoljuk, hogy amikor értékteremtő tevékenységeinkkel az embereket szolgálhatjuk, kivételes lehetőséget kapunk az élettől – amiért rendkívül hálásak vagyunk."