Egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban is a szivárványtojások, pontosabban azok a tyúkfajták, amelyek ilyeneket tojnak – írja a greendex.hu.

Egy tyúknak nagyjából 26 órára van szüksége ahhoz, hogy „elkészítse" és megtojja a tojását. Az a réteg, melyet tojáshéjnak nevezünk, a méhben alakul ki, itt kerül rá a legkülső hámréteg is, és ebben a szakaszban kapja meg a tojás a színét is. A tojás színe függ a tyúk fajtájától, a genetikájától és attól, hogy ennek megfelelően milyen pigmentekkel tudja megfesteni a tojás héját.

A tojások színeit pigmentek adják, az pedig, hogy milyen pigmentek, az őket szabályozó génektől függ. Kb. 8 gén határozza meg, hogy a lehetséges két színanyagból – a barnából és a kékből – melyik milyen mennyiségben kerül a tojásra. Egyes tyúkfajtáknál csak az egyik pigment aktiválódik, míg másoknál mindkét színanyag érvényesül.


Türkizkék tojások Dél-Amerikából

A Chiléből származó araucana fajta babakék tojást tud produkálni, mely maximum S-es méretű. A tyúk legfeltűnőbb jellegzetességei a kis tollcsomók az arc két oldalán. Taréja is eltér a szokásostól, úgynevezett borsótaréjt visel a fején. Tojásának héját egyedül kék pigment festi.

Téglavörös és csokiszínű tojások Franciaországból

A francia eredetű marans tyúkok erős barna pigmentjei a téglavörös és a csokoládészín palettáján lévő árnyalatokban színezik a tojásokat. Ez a fajta már nagyobb termetű, tipikus kettős hasznosítású. Taréja szimpla, leggyakoribb a fekete réz és a kék réz színváltozat. A lábaikon gatyát formáló tollakról könnyen azonosíthatók, ezek a csüd külső oldalán helyezkednek el, és a legszélső lábujjak végéig terjednek.

tojás

A marans tyúkok erős barna pigmentjei a téglavörös és a csokoládészín palettáján lévő árnyalatokban színezik a tojásokat – illusztráció: Pixabay

Olívazöld tojások

Sötétbarna és kék tojást tojó fajtákat keverve kapjuk meg az olive eggert, amely nem számít különálló fajtának. Hazánkban a leggyakrabban az araucana és marans fajta párosításával tenyészthetők ki, ha izgalmas színeket tojó tyúkokat szeretne valaki. A tojások színe az üde zöldtől a már-már barnás olívazöld színig bármilyen lehet.

Easter egger

Az easter eggereknél nem tudhatjuk előre, hogy milyen színű tojást tojnak majd. Egyetlen feltétel, hogy egyik felmenője kék tojást tojó egyed legyen, míg a másik a világos barnát is örökítse. Az így kapott következő generációtól számíthatunk valamilyen más árnyalatú kék, barna, világos sárga vagy akár rózsaszínes tojásra.

Hófehér tojások Itáliából

Az Itália területéről származó fajtákra jellemző, hogy tojásuk tejfehér. Ezeket a tojásokat tisztább, egészségesebb látványuk teszi népszerűvé a vásárlók körében. Ha díszíteni, festeni szeretnénk, ezekkel érhető el a legjobb eredmény. Jó tojófajták, M-es vagy akár L-es méretű tojással is büszkélkedhetnek. Klasszikus szimpla tarajuk a tyúkok esetében is hatalmasra nő. Hazánkban többféle színváltozatban kapható az itáliai fajta, de találkozhatunk a hófehér tollazatú Bianca di Saluzzóval is. Fehér tojása van a leghornnak is, melyet Amerikában tenyésztettek ki, de itáliai származású, fehér színű baromfiból.

tojás

Tejfehér tojások – illusztráció: Pixabay

Pettyes, foltos tojások Hollandiából

De pettyekkel, foltokkal díszített tojásokat is kaphatunk, mégpedig a Hollandiából származó welsumi fajtától. Ez egy igazi kettős hasznosítású fajta, amely küllemre látványos, és sokkal barátságosabb természetű, mint az itáliai fajták. Középbarna alapszínű tojását vöröses színű pöttyökkel festi be a tyúk a tojáskészítés utolsó fázisában. Ha pedig a welsumit kék tojást tojó fajtával párosítjuk, akár egy zöld árnyalatú tojást is kaphatunk sötét foltokkal.

Indexkép: Pixabay