Augusztusban a hatósági állatorvosok felkeresik a kisebb gazdaságokat, és a járványvédelemről tájékoztatják őket, a kampány az afrikai sertéspestis visszaszorítását szolgálja – mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos pénteken az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte, Magyarországon az elmúlt hónapokban sikerült kontrollálni a vírust, így az nem terjedt át házi sertésekre, hiszen ez jelentené az igazi gazdasági kárt.

Bognár Lajos megjegyezte, Magyarországon eddig csak vaddisznóban találták meg a sertéspestis vírusát, Heves, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közel 30 esetben.

Arra a kérdésre, hogy a gazdák hogyan védhetik meg a fertőzéstől házisertés-állományukat, a főállatorvos kifejtette:

kerítéssel kell körbezárni az állattartó telepeket, fertőtleníteni kell az ott használt eszközöket, és ami a legfontosabb, hogy a sertéseket nem etethetik élelmiszerhulladékkal.

Mindezekre a szabályokra azért van szükség, mert az afrikai sertéspestis ellen nem lehet védekezni sem gyógykezeléssel, sem vakcinázással, a fertőzés visszaszorításának egyetlen eszköze a megelőzés – hangsúlyozta. Hozzátette, a vírus csak a házi sertésekre és a vaddisznókra jelent veszélyt, az emberre nem. Ugyanakkor megjegyezte, az afrikai sertéspestis egy rendkívül agresszív betegség, a fertőzött állatok 3-4 napon belül elhullanak. Azokban a házisertés-állományokban, ahol a vírus megjelenik, a teljes sertés állományt le kell ölni.

sertés

A fertőzés visszaszorításának egyetlen eszköze a megelőzés – fotó: Shutterstock

Bognár Lajos szólt arról is, hogy a betegség egyik első tünete a láz, ezért felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy amennyiben rendellenességet, főként lázas megbetegedést tapasztalnak házisertés-állományukban, azt azonnal jelentsék a hatósági állatorvosnak.

Arról is beszámolt, hogy Romániában az elmúlt hetekben nagymértékben romlott a járványhelyzet, több mint 500 járványkitörést jelentettek, nagy számban házi sertésekben is. A vírust több esetben a magyar határhoz közeli területeken mutatták ki. Ráadásul hasonló a helyzet Kárpátalján is – mondta a főállatorvos.