Akit lehet, a Hajdúságban már mozgósítottak a helyiek a borzok okozta károk miatt. Legnagyobb eséllyel a vaddisznóknak létesített szórókon lehet vadászni ezekre a kártevőkre. A malacoknak kitett táplálékra szívesen rájárnak, és így ha alkalom nyílik rá, a vadászok a lesről kifigyelik, majd elejtik - adta hírül a haon.hu.


A borznak nincs természetesen ellensége, a róka számít táplálék konkurensének. Mivel mindkettő kotorékban él, a róka időnként megpróbálja elfoglalni a borz üregét, de általában a ravaszdi húzza a rövidebbet. A vadászok előtt is ismert a probléma, próbálják az elszaporodott borzokat megfigyelni.

Az elszaporodott borzok komoly károkat tudnak okozni — fotó: Shutterstock

A vadászati törvény szerint június 1-jétől február végéig vadászhatóak, de ennek szinte máris vége, így marad a különböző riasztókkal való elkergetésük. Sajnos a számuk folyamatosan növekszik, ezt a tapasztalatok és az adatok is igazolják. Nappal sűrű aljnövényzetű erdőkbe vonulnak vissza, de elsősorban nyíltabb területeken keresik a táplálékot.

Jellegzetes mozgásáról, hangos csörtetéséről messziről felismerhető, bár ritkán látható. Gyakorlatilag minden­evő, megeszi a gyümölcsöt, a mezőgazdasági terményeket, de a kisebb állatokat is. Ezzel az elszaporodott állománnyal már jelentős a mezőgazdasági és a vadgazdálkodási kár is - hívták fel rá a helyi gazdák a figyelmet.