Veszélyben az állatok!

A petárda és minden robbanó eszköz, amely szikrát, füstöt, esetleg lángot bocsát ki, számos tekintetben károsan hatnak az állatokra. Főként azért, mert azok a kutyák, macskák, haszonállatok, akik az embereket közelében élnek, sokkal élesebben hallják a hangokat, mint mi.

A legtöbb állatfaj hallása jóval kifinomultabb, mint az embereké, így a petárda nemcsak zavarja őket, hanem valódi károkat is okozhat a hallószerveikben. Egy petárda akár 190 decibeles hangerővel is járhat, ami azért is tűnhet nagy számnak, mert 110-115 decibel felett már az emberi hallás is veszélyben van.

Egy petárda jóval hangosabb lehet, mint egy pisztoly vagy egyéb más fegyver, de sokszor még egy repülőgépen is túltesz. A tűzijátékok és a petárda hangja sok esetben hallásvesztéshez és fülzúgáshoz vezet. Azzal is mindenki tisztában van, hogy a kutyák egyetlen gépfegyver zajától megsüketülhetnek, hát még egy közelben becsapódó petárdától.

A félelem és a stressz is nagy veszélyforrás

Bár a kutyák elsősorban a szaglásuk révén fedezik fel a világot, a hallások ugyanolyan fontos szerepet játszik abban, hogyan érzékelik a környezetüket. Ezek az állatok kétszer szélesebb frekvenciasávban képesek hallani, akár négyszeres távolságból is. A nap folyamán tehát hangok és zajok tömkelege árasztja el őket, a kutya agyának pedig az a feladata, hogy megkülönböztesse azokat, hogy melyek fontosak és mikre nem érdemes figyelmet fordítani. Szilveszterkor azonban nem feltétlenül tudnak különbséget tenni, hiszen egyszerre túl sok és túl hangos lesz számukra minden.

Nem elég, hogy az állatok sokkal élesebben hallják a hangokat, a tűzijátékok és a petárdák sok esetben félelmet keltenek bennük. A zajok váratlanok és kiszámíthatatlanok, amik sok kutyából vagy macskából félelmet válthatnak ki, elkezdenek pánikolni és igyekeznek menekülőre fogni. A szilveszterkor eltűnt állatok egyötöde a hanghatások miatt rohan el.

Nagyobb veszélyben vannak az idős állatok

A félelem kockázata az életkor előrehaladtával ráadásul tovább is nőhet. Az időskori betegségekkel összefüggésbe hozható fájdalom mellett, sokszor a hallás romlása okozza a problémát. Az idősebb állatok szépen lassan először a magasabb frekvenciájú hangokat felismerésének képességét vesztik el. Ez segít nekik a hang helyének meghatározásában. Amint ez elvész, a stressz fokozottabbá válik.

A kutya idősebb korában is hallja a hangokat, azonban egy idő után nem tudja megállapítani, hogy honnan érkezik, ami nagyon ijesztő a számára. Ugyanúgy, ahogy a tűzijáték is. Mi ugyan látjuk a fényeket és tudjuk, hogy azok nem érnek el hozzánk, a kutya viszont csupán annyit észlel, hogy körülötte mindenhol durrog és csattog minden. Megvan benne a félsz, hogy a veszély a közelében csap majd le.

A vegyi anyagok miatti káros hatások is befolyásolják az állatok egészségét

A petárdák erős kémiai anyagokat bocsátanak ki magukból, amiket senkinek sem ajánlott belélegeznie. A már meglévő egészségügyi panaszokat fokozzák, emellett pedig növelik az új problémák kialakulásának kockázatát.

A zajok váratlanok és kiszámíthatatlanok, amik sok kutyából vagy macskából félelmet válthatnak ki - fotó: pixabay.com

A petárdák káros kémiai anyagokat bocsátanak ki magukból, melyek belélegzése toxikus. Az esetlegesen fennálló egészségügyi panaszokat fokozzák, új problémák kialakulásának kockázatát pedig növelik. A tűzijátékok és a petárdák közelében tartózkodó állatok sokszor szenvednek égési, valamint szemsérüléseket.

A balesetekről csak akkor szokott szó esni a hírekben, ha embereket érint, pedig az állatok esetében ugyanúgy előfordulhat petárda okozta csonkulás vagy egyéb baleset.

Mely állatok vannak veszélyben?

Minden olyan szőrös, tollas és pikkelyes faj veszélyben van, akik az ember körül élnek. Így fontos figyelmet szentelni a kutyák és a macskák mellett a lovakra, a hüllőkre, a madarakra, a gerinces, valamint a gerinctelen állatokra egyaránt.

Számításba kell venni minden fajt, azokat is, akik tőlünk távol élnek, akár az erdőben, akár valamilyen épített környezetben, ahol szintén érintettek lehetnek a robbanások által. Ezen okok miatt tehát egyetlen megoldás van, mégpedig a tűzijáték és a petárda teljes mellőzése.

A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület is

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos állapotot eredményezhetnek. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek - tudatta az egyesület munkatársa pénteken az MTI-vel.

Ugyanez elmondható a macskákról, hiszen a petárdától megijedt állatok, éles marásokat okozhatnak a gazdáik számára. A kutyák pedig a kerítésen átugorva vagy akár a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak elmenekülni a robbanások elől. Ebből adódik, hogy soha ne vigyünk házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert is meg tudnak tenni. Sok kedvenc soha többé nem kerül elő - idézi a közlemény Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

Az egyesület arra kéri a gazdákat, hogy a kutyákban lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, hiszen ha később valaki megtalálja őket, akkor a gazdát könnyebben el lehet érni. Nem utolsó sorban jó megoldás a szőrös négylábúakra elérhetőséget tartalmazó bilétás nyakörvet tenni, így a megtaláló könnyebben elérheti a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében péntek este és hétfő reggel között fokozott óvatossággal sétáltassuk a kutyákat.

A közlemény kitér arra, hogy az állatoknak az otthonunkban érdemes elszigetelt helyet biztosítani, ahol kevésbé hallják a kinti zajokat. Egy belső szoba vagy a garázs is biztonságosabb számára, mint a szabadban. A félős kutyák és macskák számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtató szerről sem árt gondoskodni a petárdázások idejére.

Ezekben a napokban az állatoknak az otthonunkban érdemes elszigetelt helyet biztosítani - fotó: pixabay.com

Hatékony megoldások a stressz kezelésére!

A kutatásokból kiderült, hogy az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy a stresszt csökkenteni tudjuk a számukra, ha eltereljük a figyelmüket. A lényeg tehát, hogy a tűzijáték kezdetétől fogva otthoni eszközökkel, játékokkal, jutalomfalatokkal, valamint pozitív érzelmekkel dobjuk fel őket. Azok a kutyák, akiknél ezt alkalmazták 70 százalékkal kevésbé mutattak félelmet a durrogtatások alatt, mint azok, akik másféle kezelést kaptak erre az időszakra.

A legfontosabb tehát az ellenkondicionálás, mindegy, hogy kölyök, fiatal, felnőtt vagy éppen öreg kutyáról van szó. Ha nem is félnek annyira a hanghatásoktól, akkor sem árt őket tréningezni, hogy a helyzet később is így maradjon.