2021-ben annyira megemelkedtek a sertéstartók önköltségei, hogy emiatt komoly árrobbanásra kell felkészülnie a fogyasztóknak. A takarmányárak-, az energiaárak és a munkabérek növekedése miatt elkerülhetetlen, hogy 2022 első hónapjaiban érvényesítsék a korrekciót - a bolti árak drasztikus emelkedése várható. - fejtette ki véleményét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban.

sertéshús

A sertéstartók önköltségének emelkedése miatt elkerülhetetlen az áremelkedés — fotó: pixabay.com

Az afrikai sertéspestis megjelenése is gondot okozott

"Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta" - mondta Éder Tamás.


Az önköltségek emelkedése a kereskedelmet is érintette

Éder Tamás hangsúlyozta: tavaly év elején volt egy három hónapig tartó 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd az év végéig ezt folyamatos árcsökkenés követte.

"Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették ."– tette hozzá.

sertéshús

A gazdák nem adhatják tovább veszteséggel a sertést — fotó: pixabay.com

Árrobbanás várható

Az idei év első felében annak ellenére árrobbanás jön, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek tavaly még nem drágultak. Ennek az az oka, hogy a gazdák nem adhatják tovább veszteséggel a sertést, hiszen ilyen gazdasági körülmények között az élő sertés ára ma már nem fedezi a költségeiket.

A szakember elmondta, a korrekció már 2021 végén már el is kezdődött és fél éven át  folytatódni fog, aminek a hatására a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében. A várható növekedésről a szakember nem tudott konkrétumokat mondani, de megjegyezte, hogy a 25-30 százalékos takarmánydrágulás egy "durva hüvelykujjszabály" szerint úgy épül be az önköltségi árakba, hogy figyelembe veszi azt a tényt, hogy a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.