A szilva eredete egészen a Kaszpi-tenger partvidékére vezethető vissza. Első írásos említését Konfuciusz tette i. e. 479-ben, amikor kedvelt kínai élelmiszereket sorolt fel műveiben. Az idők során egyre több fajtát nemesítettek ki, és elterjedt a Földközi-tenger térségében, majd a XVII. századtól Észak-Amerikában is ismertté vált. A szilva napjainkra a világ második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse lett, csak az alma előzi meg. Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína a legnagyobb szilvatermelők közé tartoznak. Magyarországon már az Árpád-korban is ismerték, és mára hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcsévé vált.

A különleges szatmári fajták – besztercei és „nem tudom” szilva

A világon közel kétezer szilvafajtát tartanak számon, de Magyarországon a legismertebbek közé a besztercei és a „nem tudom szilva” tartozik. Utóbbi különleges ízvilágát a Szatmár vidéki jó minőségű talajnak és mikroklímának köszönheti. A „nem tudom szilva” szeptember elején kezd érni, kerekded, hamvas gyümölcse különösen értékes szárazanyag-tartalommal rendelkezik. A fajtát sokáig penyigei kék szilvának nevezték, mígnem 2012-ben a Fajtaminősítő Bizottság külön fajtaként ismerte el, és azóta viseli hivatalosan is a „nem tudom szilva” nevet. Az anekdota szerint az elnevezés onnan ered, hogy Penyigén a helyiek nem tudták megnevezni a szilvafajtát, és csak ennyit feleltek: „nem tudom”.

szilva

A szilva eredete egészen a Kaszpi-tenger partvidékére vezethető vissza – fotó: Pixabay

A szilva termesztésének alapjai

A szilva nem tartozik a különösen igényes gyümölcsfák közé, szinte mindenhol megél, kivéve a vízállásos, agyagos és futóhomokos területeket. Legideálisabb októberben elültetni, amikor a talaj még meleg és nedves. A gondozás során tavasszal érdemes komposztot teríteni a fa köré, amely segít megőrizni a nedvességet és biztosítja a szükséges tápanyagokat. A fa általában 4-5 év után fordul termőre.

A szilvafák termése évről évre változó: egyik évben bőséges, másikban kevesebb. A túltermés idején érdemes ritkítani a gyümölcsöt, hogy a megmaradt szemek ízletesebbek legyenek. Emellett a betegségek terjedésének megelőzése érdekében a sérült terméseket érdemes eltávolítani.

A kártevők elleni védekezés természetes módszerekkel

A szilvát számos kártevő fenyegeti, ezek közül az egyik legkomolyabb a sarka-vírus, melyre különösen fogékony a besztercei fajta. A legfontosabb védekezés a vírusmentes szaporítóanyag beszerzése. Emellett a természetes kert kialakítása, például mulcsozás, komposztálás és virágos növények telepítése szintén fontos. A levéltetvek ellen például fokhagyma ültetésével lehet védekezni, míg a levendula, zsálya és izsóp a hangyákat tartja távol.

szilva

A szilva sokféleképpen felhasználható gyümölcs – fotó: Pixabay

A szilva élettani hatásai

A szilva összetevőinek köszönhetően számos olyan kedvező táplálkozás-élettani hatással rendelkezik, amivel jelentősen hozzájárul az egészségi állapotod megőrzéséhez vagy javításához.

A szilva: 

  • rendkivül gazdag vitaminokban (A-, B2-,E-, C-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas, réz, cink, magnézium),
  • nagyon magas a rosttartalma (1,6 %)
  • viszonylag magas a szénhidráttartalma is (10,2 %)
  • alig tartalmaz fehérjéket (0,6 %) és zsírt (0,2 %)
  • jelentős mennyiségű az antocián színanyagok és flavonoidok ( rutint és quercetint) aránya

A szilva rendszeres fogyasztásával te is sokat tehetsz magadért, mert:

  • erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát (káliumtartalma szabályozza a vérnyomást. Tudtad, hogy már három szem szilva elfogyasztása is fedezi a napi kálium-szükséglet 10%-át)
  • magas rosttartalma serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedést
  • vértisztító, méregtelenítő
  • magas antioxidáns tartalma semlegesíti a szervezetedben keletkező szabad gyököket
  • csökkenti a koleszterinszintet

Hogyan használd fel a szilvát?

A szilva sokféleképpen felhasználható gyümölcs. Előnye, hogy azokban az években, amikor bőséges a termés olcsón beszerezhető. Az idei év is ilyen volt, úgyhogy ideje feltöltened az éléskamrádat a szilvából készült befőttekkel, lekvárral, aszalvánnyal. Még akár szilvás gombócot is készíthetsz egy pár adagot előre amit, ha lefagyasztasz télen csak már főznöd kell.

Na és a szilvalekvár! Az különösen megéri a fáradozást, tekintettel arra, hogy ez a szilva tartósításának a legegyszerűbb módja. Egy nagy szelet lekváros kenyér egy zord téli reggelen… Képzeld el milyen melegséggel tölt el.

Hazánk számos táján rendszeresen főznek szilvalekvárt, nem véletlenül, hiszen a lekvár a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Ez teszi ízletessé a rácsos süteményeket, a szilvalekváros papucsot, a buktát, a flódnit, a derelyét, a pozsonyi kockát, a fánkot, na és mindenki kedvencét a palacsintát is.

A hagyományos szilvalekvár főzése egy hosszú-hosszú órákat igénybevevő fáradtságos folyamat. De ma már léteznek rövidített. modern változatok is:

  • van, aki kimagozott szilvát ledarálja, majd üstben megfőzi. Van, aki ad hozzá cukrot, van, aki nem…
  • van, aki egy magas falú tepsivel oldja meg a gondot - ebben a félbevágott szilvákat szétteríti, majd azt 120 fokon megsüti
  • az ecetes-cukros receptet is sokan használják, ennek az az előnye, hogy a készülő lekvárt a főzési folyamat végéig nem kell “bántani” - azaz kavargatni

Bármelyik módszert is választod, egyet ne felejts el: megéri vele foglalatoskodni, mert így télen azt a házilag elkészített finomságot eszitek, amiben nincs semmi természetellenes anyag… 

szilva

A szilva összetevőinek köszönhetően számos olyan kedvező táplálkozás-élettani hatással rendelkezik, amivel jelentősen hozzájárul az egészségi állapotod megőrzéséhez vagy javításához – fotó: Pixabay

Pálinka 

A szilva egyik legismertebb „folyékony formája” a pálinka, amely évszázadok óta a magyar kultúra és gasztronómia szerves része. Különösen a Szatmári szilvapálinka vált híressé, melyet régen szinte minden jobbágyházban főztek agyag- vagy rézüstökben. Nemcsak ital volt, hanem a népi gyógyászatban is használták, például fájdalomcsillapítóként vagy sebfertőtlenítőként. A Szatmári szilvapálinka ma már hivatalos hungarikum.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: pixabay.com