Házisertés-vaddisznó hibridek terjedhetnek az Egyesült Államok felé Kanadából, melyek sokkal strapabíróbbak, jobban tolerálják a hideget, és nem utolsósorban óriási pusztítást tudnak okozni az őshonos állatállományban – számol be róla a hvg.hu.

Az úgynevezett „szuperdisznókat" a vaddisznóból és házi társából keresztezték éppen azért, hogy jobban tolerálják a hideget és nagyobbak legyenek. Csakhogy amikor egyre kisebb lett a kereslet e fajra, a hibrid disznókat szabadon engedték a vadonba.

Ryan Brook, a kanadai Saskatchewani Egyetem vaddisznókkal foglalkozó intézetének vezetője azt nyilatkozta: "A probléma Kanadában új, az 1980-as évekig nem voltak ilyenek, az Egyesült Államokban azonban több mint 400 éve ismertek invazív vaddisznófajok."

Senki nem számított arra, hogy a szabadon engedett "szuperdisznók" katasztrófát indítanak el, ugyanis kipusztításuk nagyon nehéz, rendkívül gyorsan képesek szaporodni, és nagy veszélyt jelentenek az őshonos fajokra. Szinte bármit megesznek, például frissen kikelt kacsákat és libákat, de egy kifejlett, felnőtt fehérfarkú szarvassal is könnyedén elbánnak; és most az USA élővilágára is egyre nagyobb veszélyt jelentenek, hiszen az északi államok és Kanada határán semmilyen kerítés nem állja útjukat.

A szakértők szerint a faj felszámolására semmi esély, csak abban bíznak, hogy lassítani tudják a terjedésüket.

Indexkép: Shutterstock (csupán illusztráció, nem az invazív fajt ábrázolja)