Az adatok egy részét a hivatal interaktív térkép formájában dolgozza fel. A cél az, hogy a méhészek e térképen keresztül hasznos információkat kaphassanak a növényvédelmi kezelésekről. A rendszer sikeres működéséhez elengedhetetlen a gazdálkodók aktív közreműködése.

A március óta elérhető űrlapon keresztül a gazdálkodók önkéntes alapon, elektronikusan jelenthetik be a növényvédelmi kezeléseikhez kapcsolódó adatokat. Így például a kezelt növényi kultúrát, a kezelés időpontját, helyét, a terület nagyságát, a felhasznált növényvédő szereket és azok mennyiségét.

A Nébih elektronikus rendszere lehetőséget ad a növényvédelmi kezelések tájékozódásáról a méhészek számára – fotó: Pixabay

Az elektronikus felületet a Nébih Ügyfélprofil rendszerét használva lehet elindítani. Az űrlap kitöltéséhez az Ügyintézés menüpont Növényvédelmi kezelések adatszolgáltatás ügyet kell kiválasztani.

Az adatfeltöltést maguk a gazdálkodók, cégképviselőjük vagy meghatalmazottjuk segítségével egyaránt megtehetik.

A bejelentés befogadásáról a gazdálkodó ügyfélkapujára vagy cégkapujára tájékoztató üzenetet küld a rendszer. Az űrlap számos, kitöltést segítő és kényelmi funkcióval is rendelkezik:

  • egy bejelentés alkalmával több kezelés is felvihető egy adott területhez
  • a kiválasztott növényvédő szer hatóanyagait a rendszer automatikusan kitölti. (A publikus térképen a növényvédő szer nem jelenik meg, ott kizárólag a hatóanyag lesz látható.)

A gazdálkodók által benyújtott, nyilvánosságra hozható adatokat a Nébih Téradat Tárházának segítségével, térképes megjelenítéssel teszi közzé. A nyilvános térképfelületen az érdeklődők keresést indíthatnak, nemcsak egy adott helyszínre, hanem akár konkrét növénykultúrára, hatóanyagra vagy kezelési időszakra, illetve ezek kombinációira is.

Közös érdek, hogy az interaktív térképen hasznos és naprakész információk jelenhessenek meg, ezért a Nébih kéri a gazdálkodók együttműködését a növényvédő szeres kezelések rendszeres bejelentésében.