A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el, illetve állították össze. Első lépésként 2019. február 28-án a NAK kecskeméti irodájában tartott tájékoztatót a Nébih járványügyi referense, ahol a képzést tartó szakemberek részére átadásra kerültek az oktatási anyagok, illetve a képzéssel kapcsolatos legfontosabb információk.

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek. Az előadások megtartásában a járványvédelmi kerekasztal tagjai is részt vállaltak.

A képzés elsősorban a helyes állategészségügyi és járványvédelmi szemlélet kialakítását célozza, de ehhez a helyes telepi gyakorlat napi szintű kialakításán keresztül kíván segítséget nyújtani a termelőknek.

A félnapos oktatás során az elsajátítandó anyagot nyomtatva is megkapják a résztvevők, amelyet a kamara honlapjáról elektronikus úton letölthető formában is mindenki által hozzáférhetővé tesznek. A kiadvány a kamara mezőgazdasági kézikönyvsorozatában jelenik meg, és minden baromfitartó számára ingyenesen elérhető lesz.

baromfi

A képzés elsősorban a helyes állategészségügyi és járványvédelmi szemlélet kialakítását célozza – fotó: Shutterstock

A későbbiekben valamennyi gazdasági állatfaj tartói részére szeretnének segítséget nyújtani a telepi járványvédelem hatékonyabbá tételében, hasonló képzés indítása, illetve szakmai anyag elkészítése révén. Az előadásokat kis csoportokban tervezik megtartani, ezáltal is lehetőséget teremtve a kötetlen párbeszédre és a termelők kérdéseinek egyénre szabott megválaszolására, illetve tanácsadásra. A rendezvények pontos időpontjai és helyszínei az agrárgazdasági kamara honlapján lesznek elérhetőek, illetve ott lehet ezekre regisztrálni.