A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos – jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is.

A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad.

Baromfi

A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedése miatt további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos – Fotó: pxfuel.com

Az eredményeket – köztük a a vágóhídra szállításokat megelőző tamponvizsgálatok kedvező eredményeit is – értékelve az országos főállatorvos 2021. december 3-től Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felügyeleti (megfigyelési) körzetén belül is engedélyezi a víziszárnyasok technológiai mozgatását.

Kivételt jelent ez alól Petőfiszállás, Jászszentlászló, Kömpöc, Tompa, Kelebia, Kisszállás, Mélykút és Balotaszállás közigazgatási területe, továbbá Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt álló területe, ahonnan, illetve ahová továbbra sem engedélyezett az állatok technológiai mozgatása.


A részleges könnyítések ellenére érvényben marad a víziszárnyasok betelepítési tilalma, valamint minden baromfifaj esetében fennáll a mintavételi kötelezettség vágóhídra szállítás és technológiai mozgatás előtt egyaránt.

Könnyítés a baromfiszállításban

A részleges könnyítések ellenére érvényben marad a víziszárnyasok betelepítési tilalma – Fotó: pxfuel.com

Mindennemű szállítás csak az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.

Amennyiben a járványhelyzetben a következő napokban sem következik be jelentős negatív változás, úgy a jelenleg kivételként nevesített településeken, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

A madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos információk a Nébih tematikus aloldalán érhetők el.