A Csongrád-Csanád megyei Csengele településen két gazdaságban madárinfluenzát mutatott ki a Nébih laboratóriuma. A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében szükségessé vált a megyében kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzet jelentős bővítése. Az intézkedés egy Bács-Kiskun megyei települést is érint – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Madárinfluenza a Dél-Alföldön

Bővítették a Dél-Alföldön a kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzetet a madárinfluenza miatt – Fotó: pxfuel.com

Csengelében egy 5 980 kacsát és egy 520 ludat tartó gazdaságban állapították meg a szakemberek a madárinfluenza jelenlétét. A telepen a járványügyi intézkedések haladéktalanul megtörténtek, továbbá annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen tovább, egy Bács-Kiskun megyei és nyolc Csongrád-Csanád megyei település teljes közigazgatási területe is a megfigyelési körzetbe került a korábbiak mellett.


A Nébih tematikus aloldalán folyamatosan frissülő interaktív térkép és településlista segítségével lehet tájékozódni az aktuálisan korlátozás alá eső településekről.

Több védőkörzet van az országban

Több védő- és felügyeleti (megfigyelési) körzet van Magyarországon – Fotó: pxfuel.com

Jelenleg a védő- és felügyeleti (megfigyelési) körzetekből csak azonnali vágásra szállítható ki baromfi, kizárólag a kijelölt vágóhídra, és csak előzetes engedéllyel, klinikai és laboratóriumi vizsgálatot követően. A védőkörzetből származó állatok húsa – a jogszabályban meghatározott jelöléssel ellátva – kizárólag Magyarországon forgalmazható.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális információk itt elérhetők el.