Ezért az ország tudományos ügynöksége, a canberrai székhelyű CSIRO összefogott a Ceres Tag nevű startuppal, hogy kifejlesszen egy füljelzőt, amely nemcsak nyomon követi az állatok hollétét, hanem azt is jelzi, ha valami szokatlant észlel – írja a Syngenta blog.

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat. Így nemcsak azt tudják, merre legel a gulya, hanem jó eszköz az állatok elkódorgása vagy ellopása ellen is.

Az eszközben gyorsulásmérő is van, ami jelzi a tehenek szokatlanul gyors vagy lassú mozgását, így következtetni lehet arra, hogy betegek vagy elleni készülnek. Ilyen esetben a rendszer a gazda okostelefonjára küldi a riasztást.

Miután száz egyeden tesztelték a készüléket a közelmúltban, most azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a fülbevalók könnyebbek legyenek, ugyanakkor legyen bennük testhőmérséklet-érzékelő, amely lehetővé tenné a betegségek korai észlelését.

tehén

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával – fotó: blog.syngenta.hu

„Az ausztrál gazdáknak minden segítségre szükségük van, és nagyon örülünk, hogy kevesebb mint egy évet vett igénybe, hogy ez a technológia a kutatási fázisból a próbaüzemig eljusson” – mondta a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) csoportvezetője, Dr. Ed Charmley.