A kiskérődzők nem megfelelő takarmányozása viszont csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket. A hiányos ásványi anyagellátás betegségekhez és problémákhoz vezet. Mindezekre megoldást nyújt a nyalótömb.

A nyalótömb olyan öntött technológiával, hőkezelés és magasnyomás alkalmazása nélkül készült tömb, amely tömegtakarmány alapú takarmányozás esetén biztosítja a napi takarmányadaghoz szükséges ásványi anyag, nyomelem és vitamin kiegészítést.

A NOACK RUMEN Y egy egyedülálló összetételű nyalótömb, amely 10%-ban Progut® RUMEN-t, egy hidrolizált élesztő alapú terméket tartalmaz, ezáltal biztosítva további előnyöket a szarvasmarhák és kiskérődzők számára. Ez a kiegészítő növeli a bendő-fermentációt a jobb takarmányhasznosítás érdekében, továbbá növeli a tejtermelést és a tej beltartalmi értékeit, egyúttal stimulálja a borjak immunrendszerét.

Mi is a Progut® Rumen?

A Progut® Rumen egy „3 az 1-ben” élesztőalapú takarmány-összetevő. A teljes élesztősejteket a sörgyártásból nyerik ki, és úgy dolgozzák fel, hogy a leginkább hasznosuljon az élesztő sejtfalának és a sejteknek az összes táplálkozási és egészségügyi előnye. Gazdag mannoproteinekben, béta-glükánokban, nukleotidokban és peptidekben. Stabil marad a tárolás és apelletálás során.

aktiválás hidrolízissel

Mi teszi különlegessé?

A Progut® Rumen-t egyedivé teszi az élesztősejt lebontására használt hidrolízis folyamata. Az élesztősejteket először hőkezeléssel deaktiválják, majd hidrolizálják, hogy hatékonyabban felszívdó, bioaktív részecskéket szabadítsanak fel. Ez egy ellenőrzött folyamat, amely stablilabb terméket eredményez, következetes eredményekkel. A Hankkija/Suomen Rehu szabadalmazta ezen élesztő-hidrolizátum állati takarmányozásban való felhasználását (EP1387620).

9-szer jobban felszívódó, bioaktív részecskék.

Hidrolízis után és előtt

Progut® Rumen javítja a bendőfermentációt

Az Alimetricsnél (Finnország) és a Hannoveri Egyetemen (Németország) végzett széleskörű bendőszimulációs kísérleti munkánk megmutatta, hogy a Progut® Rumen képes fokozni a bendő fermentációját:

  • A bendő mikrobiota mennyisége
  • Illékony zsírsav-előállítás
  • Propionsav előállítás

A közelmúltban közzétett kísérlet a Progut® Rumen-ről

A Hankkija Finnish Feed Innovations számos kísérletet végzett a Progut® Rumen-nel, amelyek bizonyítják az állatok teljesítményére és termelésére gyakorolt hatásokat. A legutóbb bemutatott kísérletek a következők:

1. Tejipari kísérlet 2013

A tejelő tehenek takarmányának hidrolizált élesztő-termékkel (Progut® Rumen) történő kiegészítésének hatása a tejtermelésre és a szomatikus sejtszámra. Gaffney D., Sheehy M., Vuorenmaa J., Fahey A. (2014). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 97; E-Suppl., Abstract 1609.

Szignifikáns megállapítások:

A. Progut® Rumen megnövelte a tejhozamot

A kísérletet 248 holstein-fríz tehénnel végezték, átlagos tejtermelésük 9800 kg. A kísérlet előtt a kontroll és a kísérleti csoportokat kiegyensúlyozták a paritás, DIM, BCS, a kísérlet előtti tejhozam és összetétel szempontjából. Mindkét csoport teheneit hasonló módon, friss fűből, fűszilázsból, kukoricaszilázsból és koncentrátumokból álló takarmánnyal etették.

adagolás a kísérleti csoportban lévő teheneknek Progut® Rumen-t 10 g / tehén / nap dózisban adagoltuk a kísérleti csoportban lévő teheneknek – Grafikon: Noack Group
A Progut® Rumen szignifikánsan növelte a csoportban lévő összes tehén tejtermelését (P<0,01). A napi 30 kg feletti tehenek 1,79 kg/nappal növekedtek (P<0,05), míg a 24 kg/nap feletti fejésnél 1,29 kg/nap tejhozam növekedést mértünk (P<0,01).

B A Progut Rumen csökkentette a szomatikus sejtszámot (SCC) az egész kezelt csoportban

A szomatikus sejtszám csökkenése a szomatikus sejt pontszámmal

A szomatikus sejtszám csökkenése a szomatikus sejt pontszámmal (Log10 (SCC)) mérve szignifikáns volt az egész csoportban (P<0,01). A legnagyobb csökkenést a magasabb hozamú tehenek eredményezték. A teljes tehéncsoport SCC-adatai azt mutatták, hogy a kezelt csoport SCC-je 62000 sejttel volt kevesebb, mint a kezeletlen csoportnál (384 990 sejt vs 322 370 sejt). – Grafikon: Noack Group

2. Borjú kísérlet – immunválasz

A borjú starterben alkalmazott hidrolizált élesztő-kiegészítő hatása az újszülöttborjak vakcinával szembeni immunválaszaira. Kim, M. et al. (2011). In: Animal, 5, 953–960.

A. A Progut® Rumen-nel táplált borjak a vakcinázás után hatékonyabbantermelték az antigén-specifikus IgA-t

5 nappal az oltást követően

5 nappal az oltást követően a Progut® Rumen-nel táplált borjak szignifikánsan több (P <0,05) antigén-specifikus IgA-t mutattak, mint a kontroll borjak – Grafikon: Noack Group

B. A Progut® Rumen-nel táplált borjak szignifikánsan jobb széklet- ésegészségi pontszámot (P <0,05) mutattak, mint a kezeletlen borjakebben a kísérletben.

széklet és egészségügyi állapot vizsgálata

Grafikon: Noack Group

A Progut® Rumen 3 az 1-ben megoldás a borjak számára:

  • Megköti az E. colit és a szalmonellát.
  • Serkenti az immunrendszert.
  • Elősegíti a bendőfunkciók fejlesztését.

A Progut® Rumen etethető az indító takarmányban vagy a tejpótlón keresztül. A Progut® Rumen-t tartalmazó Noack Rumen Y nyalótömb kiegészítőtakarmányként alkalmazható.

Felhasználási javaslat:

Adagolása akkor ideális, ha egy 20 kg-os vödörre 10 szarvasmarha vagy 25 kecske, illetve juh jut. A termék várható felvétele naponta 80-120 g szarvasmarhánként és 10-30 g juhonként vagy kecskénként, mely esetekben a Progut RUMEN ideális napi 7-10 gramm körüli felvétele is megvalósul.

A nyalótömb rendszeres alkalmazása egy hatékony módszer lehet a takarmányok ásványi anyag tartalmának monitorozására: ha az állatok túl sokat fogyasztanak a nyalótömbből, érdemes megvizsgálni, vajon a napi fejadag tartalmazza-e a szükséges mennyiségű ásványi anyagokat.

20 kg-os kiszerelésben Csomagolás 20 kg-os vödörben – Fotó: Noack Group

Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:

Noack logo

Takács Tamás
értékesítési vezető
ttakacs@noackgroup.com
06-30-670-6797