Annak ellenére, hogy az indiaiak tejtermékvásárlása az elmúlt két évtizedben átlagosan 4,3 százalékos éves ütemben emelkedett, az ország 70 millió kisüzemi tejtermelő gazdaságának nehézségei egye nagyobbak, és azoké a cégeké is, amelyek tőlük vásárolnak – írja a Syngenta blog.

A joghurtgyártó, a Danone SA bezárja a Delhi közelében lévő gyárat, és kilép az indiai friss és hosszú tartós tejtermékek piacáról, hogy a „legjobb teljesítményű” tápanyag- és csecsemőtápszer-márkáira összpontosítson – jelentette be a párizsi székhelyű vállalat. A cég képviselője nem kívánt több magyarázattal szolgálni – írta a Bloomberg hírügynökség.

A teheneket a hindu vallású többség szentnek tartja. Narendra Modi hindu nacionalista Bharatiya Janata pártja 2014-es országgyűlési győzelme fellelkesítette a tehénvédő csoportokat. Azóta a szarvasmarha-kereskedők elleni támadások megszorozódtak. Tavaly például 11 embert kifejezetten a tehénvédelem ürügyén öltek meg, a legtöbbet 2010 óta. „Ha valakinek vágóhídja van, tulajdonképpen célponttá válik” – mondja Meenakshi Ganguly, a Dél-Ázsia Human Rights Watch igazgatója.

tehén

A teheneket a hindu vallású többség szentnek tartja – fotó: Shutterstock

A szarvasmarhák levágására vonatkozó tilalmak miatt a farmerek tavaly 250 milliárd rúpia bevételtől estek el, miközben csak tavaly 20 millió elhagyott jószággal több kószált az országban és legelt a termőföldeken – jelentette ki a hírügynökségnek D. John Chelladurai, a Maharashtra államban lévő Gandhi Kutatási Alapítvány elnöke.