A kérődzőket ellenállóbbnak tekintik a mikotoxinokkal szemben, mint a sertést vagy a baromfit, mivel a bendőben élő mikrobioták anyagcseréje – állítólag – a toxinok elleni első védelmi vonal. A ZEN esetében ez azonban nem eredményez tényleges méregtelenítést. A bendőben ugyan bekövetkezik a ZEN molekula átalakulása, de két molekula az eredménye: az α-zearalenol (α-ZEL) és a β-zearalenol (β-ZEL), amelyeknek ösztrogén értéke az alap ZEN érték 60-szorosa, illetve 0,2-szerese lehet. Bár a ZEN egy része változatlan marad, a bomlás során többségben α-ZEL képződik, így az ösztrogénhatás fokozódik. Így tény, hogy ha a takarmány szennyezett, a bendőn való áthaladás során a ZEN ösztrogén hatása megmarad, vagy súlyosbodik. Az azonban biztos, hogy nem lesz kevésbé káros.

tejelő tehén

A ZEN a szaporodás-biológiában kieséseket, spontán abortuszokat és egyéb szaporodási rendellenességeket okozhat – fotó: Shutterstock

A ZEN ösztrogén hatása tehenekben

Amikor a ZEN kötődik a különböző szövetekben található ösztrogén receptorokhoz, endokrin rendellenességek lépnek fel. Ez az oka, hogy pl. ivarzásra jellemző viselkedést mutat egy tehén akkor, ha nincs valódi ivarzási ciklusban, például vemhesség alatt.

Vagina előesés tehén
Figyelem! Az alábbi fotó a nyugalom megzavarására alkalmas.

Vagina előesés – fotó: BIOMIN Magyarország Kft.

A ZEN legfontosabb negatív hatásai a következők:

1. Az ivarzásmegfigyelés nehézségei: A megfigyelés tipikus módszereinek többsége a tehén viselkedésével függ össze. A ZEN megváltoztathatja a tehén viselkedését, hogy úgy tűnjön, ivarzik; ezt álivarzásnak nevezzük. A helytelen megfigyelés a termékenyítés hatékonyságának csökkenését és az üres napok számának növekedését eredményezi.

2. A hormonháztartás felborulása: A reprodukciós hormonok vagy termelődnek, vagy nem, reagálva más hormonok termelődésére. Amikor a ZEN a vérben kering, és különféle ösztrogén receptorokhoz kötődik, megváltoztatja a többi hormon termelését és vérben lévő koncentrációját. Ezt a hatást endokrin rendellenességnek nevezik.

3. Petefészek-ciszták: Az endokrin rendellenességek petefészek-cisztákhoz vezethetnek. ZEN-behatás esetén a szokásosnál több tüsző aktiválódik, azonban az ovulációhoz csak egy tüsző fejlődik ki. A fejletlen tüszők felhalmozódása már viszonylag alacsony ZEN-szennyeződésnél (200 ppb) is petefészek-ciszták kialakulásához vezethet. A fő probléma ilyenkor a ciklus késése, valamint a helyreállításához szükséges állatorvosi kezelés.

4. Vetélések: A ZEN hatása miatt a progeszteron koncentrációja megváltozhat. A progeszteron „terhességi hormonként” is ismert, mivel a sikeres megtermékenyítés után biztosítja a tehénben az embrió megőrzéséhez szükséges élettani körülményeket. Ezeknek a körülményeknek a megváltoztatása spontán vetélésekhez vezethet, különösen a vemhesség első harmadában.

5. Az üszők tőgyének megnagyobbodása: Mivel az ösztrogén elősegíti a tőgy fejlődését, a fiatal üszőknél a korai ZEN-behatás előidézheti a tőgy mirigyállományának korai fejlődését. Ez a jövőben fejési problémákhoz, tőgyfertőzésekhez vezethet, és a tehén selejtezéséhez vezethet.

tejelő tehén üsző tőgy gyulladás

Üsző tőgygyulladása – fotó: BIOMIN Magyarország Kft.

Gazdasági hatás

A tejelő tehenek szaporodás biológiájának bármilyen késése komoly gazdasági kárt jelent. Különböző források szerint egy tehén spontán vetélésének költsége 500-1000 euró is lehet, és minden plusz üres nap ára közel 5-5,5 euró. Ezenkívül a tenyésztési problémák az egyik legfontosabb oka a tehénkieséseknek. Egy tehenet, amelynek vemhesülése hosszabb ideig tart, 75%-kal nagyobb eséllyel selejtezik ki.

A fentiek miatt a ZEN negatív hatással lehet a tejelő gazdaságok hatékonyságára, ha nem foglalkoznak vele megfelelően. Ezért egy olyan hatékony mikotoxin hatástalanítási stratégiára van szükség, mint – az EU-ban egyedüliként toxinellenes megoldásként regisztrált – Mycofix® Plus termék, amellyel egyrészt enzimekkel elbontjuk a zearalenont, és a trichotecéneket; megkötjük a köthető toxinokat (aflatoxin, ochratoxin, ergot-alkaloidok, stb.); valamint a növényi és alga kivonatok keverékével a korábban bejutott toxinok hatásait is semlegesítjük, így biztosítva a megfelelő hormonális egyensúlyt és egészséges szaporodás-biológiát.

tejelő tehén tőgye

A Mycofix® Plus egyrészt enzimekkel elbontja a zearalenont, és a trichotecéneket; megköti a köthető toxinokat, és a már bejutott toxinok hatásait is semlegesíti – fotó: Pixabay

További információkért keresse a BIOMIN Magyarország Kft. kérődző szaktanácsadóját:

Csatádi Gábor: +36 70 431 5809