A Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Magyar Állatorvosi Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének VII. Jakabszállási Kiskérődző Egészségügyi Továbbképzésén. Ezen a rendezvényen került bemutatásra az ügyvezető, Prof. Dr. Kukovics Sándor által szerkesztett A bárány- és juhhús fenntarthatósága című kiadvány, amelyet jogosan neveztek a rendezvényen az állatorvosok és a juhászati ágazat szereplői hiánypótló tudásanyagnak.

– Milyen kihívások hatására döntött úgy, hogy állatorvosok és takarmányozási szakemberek felkérésével megírják ezt a könyvet – amely elődje gyakorlatilag már több évtizede elavult tartalommal rendelkezett.

– A Juh és Kecske Terméktanács hivatása az ágazati szereplők segítése, a termelők érdekképviselete és az általuk előállított termékek promóciója, népszerűsítése a hazai- és nemzetközi piacon. Ezeket a célokat szolgálja a most bemutatott szakkönyv is.

A kiadványunk életre hívása úgy kezdődött, hogy 2017-ben Bács megyében több mint húsz gazdaságban vizsgáltunk parazita-fertőzöttséget és egyéb más megbetegedéseket. A vizsgálatokkal kapcsolatosan fény derült az ágazati szereplők alapvető járványvédelmi- és állategészségügyi ismereti hiányaira. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy időszerű lenne egy korszerű, gyakorlat-orientált szakmai kiadványt szerkeszteni. Az kiskérődzők tartásához kapcsolódó állategészségügyi- és takarmányozási területek szakértőivel összeültünk és felkértem őket a könyv vázát alkotó fejezetek megírására.

"Kifejezetten termelőknek szóló könyv megalkotása volt a cél."

juh és kecsketartók számára készült szakkönyv

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az ötlet megszületésétől kezdve egy gazdálkodók számára készült, a mindennapok során használható könyv elkészítése volt a cél.

Szerettük volna elérni, hogy a juh- és kecsketartóknak ne a más célra írt elavult jegyzetekből, vagy állatorvosi könyvekből kelljen összeollózniuk jól-, vagy rosszul az ismereteiket. Ezért sokat dolgoztunk ezen a gyakorlati szempontból felépített, logikusan követhető információkat tartalmazó kiadványon, amely reményeink szerint komplex ismereteket nyújt majd a termelőknek.

– Gyönyörű minőségű, a parazitológiai fejezetben is egyértelműen felismerhető fotókkal gazdagon illusztrált a könyv. Ráadásul olyan – hazánkban viszonylag újnak mondható – parazitákról is friss információkkal szolgál, mint például a Wohlfahrtia magnifica, azaz pettyes húslégy – amely számos gazdaság életét keseríti már jópár éve, mégis keveset tudunk róla.

– Igyekeztünk a legfrissebb információkkal és aktuális problémák megoldásaival feltölteni a könyv fejezeteit. Fontos elmondanom, hogy véletlenül sem az állatorvos helyettesítésére szolgál, sokkal inkább az állatorvos munkáját segítő tájékoztatást támogatja a kiadvány.

Nagy előny továbbá, hogy a könyvben megtalálható a helyes mintavétel-, vagy begyűjtés protokollja is egy laboratóriumi vizsgálathoz.

A most megjelent könyvünk első kiadása laminált lapok formájában készült el azzal a céllal, hogy istálló-körülmények között is használni lehessen.

A második kiadvány – a mostani könyvbemutatónk főszereplője – már fenntarthatósági elemzéssel is kiegészült és olyan igényes könyv-formátumban jelent meg, amelyre méltán lehetünk büszkék.

"A juhtartás egyfajta szolgáltatás az egész társadalom részére"

A juhtartás a természetes egyensúly fenntartását- és a biológiai sokszínűség fenntartását egyaránt szolgálja.

– Egy hiánypótló kiadvány valódi értéke akkor igazán nagy, ha el tud jutni a termelők kezébe és hasznosulni tud az a korszerű tudásanyag, amit tartalmaz. Hol- és hogyan érhetik el a gazdálkodók a könyvet?

A bárány- és juhhús fenntarthatósága című könyv online ingyenesen letölthető PDF formátumban a www.barihus.hu weboldalról.

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően pedig korlátozott darabszámban postaköltség fejében, kötet formájában is elérhető a juhtenyésztőknek. A kiadvánnyal kapcsolatosan szívesen szolgálunk bővebb információkkal is Juh és Kecske Terméktanács bármely elérhetőségén keresztül.

– Dr. Kukovics Sándornak köszönjük szépen az interjút és a könyv olvasását kifejezetten ajánljuk a juh- és kecsketartók számára a közelgő kiskérődző állatjóléti támogatásra való felkészüléshez is!

Olvasóink figyelmébe ajánljuk továbbá a Juh- és Kecske Terméktanács korábbi kiadványát is, amely egy különleges interaktív szakácskönyv a juh- és kecske termékek népszerűsítésére. Ez a könyv is letölthető pdf formában a www.barihus.hu honlapról.

A látványos, ínycsiklandó kiadvány annyira élethűen adja át a kiváló alapanyagokból készült ételköltemények varázsát, hogy valóban megszólal! A lapokon fellelhető QR-kódok ugyanis videók segítségével is bemutatják, hogyan lehet a legegyszerűbben és legtökéletesebben elkészíteni a finomabbnál-finomabb fogásokat.

Indexkép: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ajánljuk Önöknek a szakácskönyvről megjelent korábbi cikkünket is:

Szakácskönyv ajándékba? Azonnal a Tiéd, ingyenesen!