Mindegy, hogy a napjainkban 35 naposan vágásérett brojlercsirkéről, az antibiotikum nélkül termeltetett tojótyúkokról vagy a különösen stresszérzékeny pulykákról van szó. Jelen cikkemben a megelőzési programok fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, melyek az antibiotikumok korlátozásának köszönhetően egyre inkább reflektorfénybe kerülnek.

Nézzük a brojlercsirkék példáját!

Életük 35-42 napig tart, ebből a szűkre szabott időből 1 nap az életük 1,2-2,8% -át teszi ki. Ez például az ember 80 életévére vetítve 1-2 évet jelent. Ha megbetegednénk, nem szeretnénk egy évet várni, hogy orvoshoz menjünk. Ezért fontos, hogy a csirkénél is a lehető legrövidebb idő alatt észleljük, és reagáljunk a problémára. Sőt, még inkább a megelőzésre törekedjünk.


A megelőzés a baromfi esetében különböző takarmánykiegészítők (vitaminok, mikroelemek, probiotikumok, aminosavak) megfelelő időben az ivóvizen keresztül való adagolását jelenti.

Megelőzés, időfaktor!

Mi a célunk?

A csirkék igazából sosem nőnek egyenletesen, a növekedési görbéket kisebb-nagyobb kilengések tarkítják. A kilengéseket okozhatja takarmányváltás, műszaki hiba, hőstressz, vakcinázás vagy megbetegedés. Feladatunk, hogy ezeknek a görbéknek az ívét minél inkább kilapítsuk!

görbe

Amikor probléma lép fel a termelésben, növekedési görbénk megtörik:

görbe

A problémákat általában későn észleljük (piros), amikor már csökken a termelés. Az észlelés után hívjuk az állatorvost és kezdünk bele az utókezelésbe. Ekkor azonban már nem sikerül teljesen visszafordítani a folyamatot. Manapság inkább a megelőzésre kell fordítanunk az energiáinkat, hogy a problémák fel se merüljenek!

Miből vehetjük észre, hogy rossz úton haladunk?

Néhány tipp érzékszerveink élesítésére, és hogy milyen hatóanyagot alkalmazzunk:

• Mindig figyeljük az almot, aminek állaga, „ragacsossága” árulkodó jel az emésztőszervi problémákra (probiotikumok, szerves savak).
• Az istállóban járva mindennap roppantsuk meg 1-2 napi hullának a lábát, amennyiben nem roppan, azonnal cselekedjünk (D vitamin, Ca, P, illetve mikroelem-kombinációk).
• Figyeljük a madarakat, mennyire éberek, mozgékonyak (betegségre, mobilitási gondokra utal).
• Az antibiotikumos kezelés nemcsak a rossz baktériumokat öli meg, de a jókat is. Az állatban is! (Probiotikum használata antibiotikum után.)
• Fontos, hogy a csirkéket mindig megfelelő körülmények fogadják az istállóban! A csirkéknek az első 3 hétben inkubátorszerű körülményeket kell biztosítani.
• A betelepítés előtt 2 órával szellőztessük át az istállót, hogy friss levegővel fogadjuk a csirkét. Ha az istálló aljában felhalmozódik a nehezebb Co2, a tüdő és a vörösvértestek nem fejlődnek rendesen. A csirkék nem fognak rendesen nőni, és nem jövünk rá időben a problémára. A csirkék 3-4 hetes korban bronchitisre hasonlító tüneteket mutatnak.

görbe• Ha az állományt hidegebb időben fogadtuk, de később felmelegedés várható, pl. tavasszal: a hideg időszakban fűtsünk be nekik 1-2 napot, hogy hozzászokjanak a melegérzethez, így amikor beköszönt a kánikula, nem éri őket váratlanul.

Az alábbiakban egy egyszerű megelőzési programot mutatok be:

Megelőzési program:

1. Fogadáskor az első 12 órában tiszta vizet adunk, az ezt követő 2. napon pedig egy aminosav-kombinációt, ami könnyen hasznosuló építőköveket nyújt a csirkéknek.

2. A 4-5-6. napon adjuk kalcium, foszfor és D3 vitamin keverékét a csontfejlődés erősítéséért.

3. Gumborovakcinázás után (13-14. napon) multivitamin + mikroelem kombináció.

4. Antibiotikumos kezelést követően 2 napig probiotikum, illetve aminosav-keverék, ami segít a regenerációban.

5. A súlygyarapodás növekedésekor a termelés 2. felében adjunk májvédő kombinációt (L-karnitin, betain, kolin klorid) a májproblémák megelőzésére.

6. Vakcinázások és várható stresszhelyzet (mozgatás, meleg) előtt és után 1 nappal javasolt aminosav-kombináció adagolása.

7. Takarmányváltáskor javasolt mikroelemek és vitaminok kombinációjának adagolása az igények átmeneti kielégítéséhez.

8. A tollfejlődés elősegítésére a 2. hetet követően javasolt E-vitamin- és szelénkiegészítés alkalmazása hetente egyszer.

9. Ha lincomycin-spectinomycin kombinációval fogadjuk az állatokat, utána az 5-6-7. napon kapjanak A-D-E-vitamin-kiegészítést.

csirke

A megelőzési programok az antibiotikumok korlátozásának köszönhetően egyre inkább reflektorfénybe kerülnek – fotó: Shutterstock

Utókezelés:

• Lábproblémák esetén fontos meghatároznunk, hogy porc- vagy csonteredetű-e a tünet. A hullák lábának megroppantásával ez könnyen megállapítható. Amennyiben puhák a csontok, Ca és D3 vitamin pótlására van szükség, ha viszont kemények, akkor a porcképződés elősegítésére mikroelem-kiegészítés javasolt.

• Amoxicillin- vagy penicillinkezelés után 3 napig egy aminosav-kombináció itatásával gyorsíthatjuk a regenerálódásukat. (Az antibiotikumos kezelés hatásosabb, ha a napi adagot 6-8 óra alatt adjuk nekik, ezután 1-2 óra tiszta víz, majd az aminosav-kombináció)

• Ha gyengék a csirkék, és enrofloxacint adunk nekik, utána 3 napig segíthet az A-D-E kombináció a regenerálásban.

• Vakcinázási reakció kezelésére, a légzés könnyítésére ajánlott eukaliptusz- és mentoltartalmú kiegészítőt itatni.

• Emésztési problémák (nedves, ragacsos alom), szívproblémák (artériarepedés megelőzésére) esetén réz-magnézium és szerves savak kombinációja segíthet.

• Bármilyen betegség után ajánlott az aminosav-kombinációk adagolása. Betegség után legyengül az állat (de az ember is), ekkor kellenek az aminosavak a szervezet felépüléséhez. Ennek híján szervezetünk az izmainkból mobilizálná az aminosavakat.

csirke

Ha csökken a takarmányfogyasztás, és ennek következtében a súlygyarapodás, annak több oka lehet – fotó: Shutterstock

Egyszerű hibaelhárítás:

Amennyiben csökkenést érzékelünk a takarmányfogyasztásban, és ennek következtében csökken a súlygyarapodás, ez 6+1 okra vezethető vissza:

1. Nátha → az állatok (és mi sem) szeretünk eldugult orral enni. Ezért használjunk a vízbe keverve vagy levegőbe permetezve eukaliptusz- és mentoltartalmú kiegészítőt.
2. Mozgásszervi gondok → ha nem mozognak, próbáljuk a mikroelemeket pótolni.
3. Stressz → segítségünkre lehetnek az aminosav- és vitaminkombinációk.
4. Telepítési sűrűség → a túltelepített istállóban csökkentsük a létszámot.
5. Kokcidiózis → kokcidiosztatikum kell.
6. Szellőzési/klíma probléma: aránytalan, istállón belüli eloszlás esetén ellenőrizzük füsttel és hőmérővel a szellőző levegő mozgását és lecsapódását, hideg/meleg helyeket.
+1. Egyéb, meg nem határozható ok → használjunk oregánokivonatot az ivóvízben, ami javítja az étvágyat.

Molnár Dániel
takarmányozási szakmérnök