Az esetleges veszteségeket később drágább forrásokból kell kiegészíteni, máskülönben az állatok termelése csökken. Ugyanakkor az előkészítés, a silózás és a feletetés alatt is nemkívánatos organizmusok is növekedhetnek a silóban.

A jó minőségű szilázs eléréséhez az időzítés egy kritikus pont. Ez a betakarítás előtt már elkezdődik, hogy az ideális szárazanyag-tartalmat biztosíthassuk. A növényt nem szabad túl korán levágni, mert kisebb a hozam, de nem túl későn, hogy a metabolizálható energia nehogy alacsony legyen. Ha fonnyasztásra van szükség, akkor ismét fontos az időzítés. Ideális esetben a fonnyadásnak nem szabad túl sokáig tartania, különben a lebontó organizmusok a takarmány korai energia- és fehérjevesztését okozhatják.

szilázs

A jó minőségű szilázs eléréséhez a betakarítás időzítése a kritikus pont.

A tömegtakarmányt ideális esetben a vágást követő 24 órán belül, de legfeljebb 48 órán belül be kell tárolni. Az anyagot tömöríteni kell és légmentesen le kell zárni, hogy minimalizáljuk az oxigén mennyiségét, amely egyébként támogatná a nem kívánt aerob mikroorganizmusok szaporodását. Az anaerob fázisban kialakuló baktériumtípusok alapvető fontosságúak annak biztosításához, hogy a szilázs tápanyagban gazdag, biztonságos és ízletes legyen.

Gyors savanyítás

Először is, szükség van a gyors savanyításra – ez a gyorsan növekvő tejsavat termelő baktériumok kielégítő mennyiségétől függ. Arra támaszkodni, hogy elegendő homofermentatív tejsavtermelő baktérium van a tömegtakarmányban, eléggé kockázatos. Ezeknek a baktériumoknak a száma nagyon változó, és hatékonyságuk nagyban különbözik baktérium törzsenként. Ez az oka annak, hogy egy tudományosan bizonyított szilázsoltó baktériumkultúra igen fontos befektetés.

A szilázserjedés rossz kezdete lehetővé teszi a kevésbé kívánatos baktériumok növekedését, beleértve a vajsavat termelő Clostridiumokat is, amelyek csökkenthetik a tejtermékek minőségét, és csökkentik a szilázs általános ízét. Ezek és más baktériumok patogének is lehetnek, befolyásolhatják az állatok egészségét és a bél állapotát. A tejsavat termelő baktériumok jó törzseivel elért gyors pH-csökkenés segít megőrizni a szárazanyagot, az energiát és a fehérjét, és megvédi a takarmányt a nemkívánatos baktériumoktól.

takarmány

Egy megbízható szilázsoltó baktériumkultúra igen fontos befektetés.

Aerob stabilitás

Másodszor, arra is kell figyelnünk, hogy milyen gyorsan romlik a siló minősége a siló megnyitása után. A szilázs oxigén jelenlétében való állapotmegőrzését aerob stabilitásnak nevezzük. A fokozott aerob stabilitás érdekében hatékony heterofermentatív baktériumokra van szükségünk.

Nem minden heterofermentatív baktérium egyforma. A stabil fermentációhoz szükséges gyors kezdeti pH-csökkenés biztosításához fontos a megfelelő törzsek kiválasztása, amelyek szintén tejsavat termelnek. A heterofermentatív baktériumok túl sok ecetsav termelése azonban hátrány lehet, mivel az ecetsav termelés szárazanyag-veszteséget okozhat, csökkentve a szilázsban maradt energia szintjét.

A BIOMIN egyedülállóan hatékony stratégiát fejlesztett ki az aerob stabilitás megtartásához a Lactobacillus kefiri törzs felhasználásával. Ennek a törzsnek minden pozitív tulajdonsága megvan amely egy heterofermentatív silóbaktériumban lehet, beleértve a siló fokozott aerob, ugyanakkor alacsonyabb siló-pH-értéket produkál. A Biomin® BioStabil Plus termék a L. kefiri DSM 19455 és egy másik heterofermentatív törzs, a L. brevis DSM 23231, valamint a gyorsan növekvő, nagy mennyiségű tejsavat termelő L. plantarum DSM 19457 (homofermentatív törzs) hatékony kombinációja.

BIOMIN

A BIOMIN egyedülállóan hatékony stratégiát fejlesztett ki az aerob stabilitás megtartásához.

Nem az egyik vagy a másik

Nem az a kérdés, hogy a homo- vagy a heterofermentatív baktériumok e a jobbak. A jó szilázs-oltóanyagban mindkettőnek meg kell lennie, hogy elérjük a kettős célt: a gyors pH-csökkentést, és az aerob stabilitást.

A Biomin® BioStabil Plus megfelelő mennyiségű, megfelelő típusú és kombinációjú heterofermentatív baktériumot tartalmaz kívánt eredmények elérése érdekében, beleértve az energia megőrzését a szilázsban. Ezt elősegíti a megfelelő tejsavtermelés, amely fontos a szilázs gyors pH-csökkenéséhez, és elegendő ecetsavat biztosít az aerob stabilitás biztosításához a kitárolásnál. A kombináció megvédi a szilázst a nemkívánatos baktériumok, élesztők és penészgombák növekedésétől a silózás alatt és után is, ezzel megelőzve az értékes energia és fehérje veszteségét.

szilázs

A szilázs energiájának és fehérjetartalmának megőrzése maximalizálja a jövedelmezőséget a jobb hús- vagy tejtermelés révén, így csökkenthető a drága kiegészítők költsége.

Minőségi szilázs, egészséges állatok

A minőségi, jól tartósított szilázs előállítása biztosítja, hogy a silózásba befektetett pénz ne menjen kárba. A legfontosabb az, hogy a szilázs energiájának és fehérjetartalmának megőrzése maximalizálja a jövedelmezőséget a jobb hús- vagy tejtermelés révén, így csökkenthető a drága kiegészítők költsége.

Vegye fel a kapcsolatot a BIOMIN Magyarország Kft. Kérődző szaktanácsadójával az optimális szilázskezeléssel kapcsolatos kérdésekben:

Csatádi Gábor,
+36 70 431 5809