Az érdekes előadásoknak köszönhetően nagy érdeklődés mellett nyitott meg a rendezvény: közel 300 termelő, állatorvos és baromfiágazati szereplő vett részt az eseményen.

Dr. Horn Péter akadémikus köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bárány László, a Master Good cégcsoport alapítója tartotta meg az első előadást.

Innováció az agrár-élelmiszeriparban - kényszer, vagy lehetőség?

Bárány László előadásában bemutatott egy, - a nagygazdaságok, illetve integrátorok számára izgalmas lehetőséget, amely során a melléktermékből - történetesen szalmából - pellet alom készíthető. A szalmapellet használatával kivédhető a lábfekély kialakulása. A baromfi ürülékkel keveredett alom szerves trágyaként kijuttatható a szántóföldre vagy a kertészetekbe és a kísérletek eredményei alapján megállapítható, hogy nagyon jól hasznosítható a növénykultúrák számára.
A szakember előadásából kiderült, hogy a szalmapelletáló technológia telepítése elsősorban nagyüzemek és integrátorok számára ajánlott, hiszen a beruházás megtérülésének egyik feltétele a biztos piac...
Mégis mennyibe kerül a szalmapelletáló beruházási költsége? Mindez mennyi idő alatt térülhet meg?
- Ezekre és egyéb kérdésekre is szívesen válaszol az érdeklődőknek Bárány László a baranyl@baromficoop.hu e-mail címen, vagy a www.mastergood.hu oldalon található elérhetőségek egyikén.
baromfi ágazati konferencia
"Baromfitermelés eredményesen 2015" szimpózium – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika
Hogyan lehet növelni a nyereséget a brojlercsirke hizlalásakor?
  • Nagyobb profitot érhetünk el a termékünk minőségének javításával, hiszen így ugyanazt a mennyiséget drágábban tudjuk eladni.
  • Következő lehetőség a nagyobb nyereség érdekében, ha gyorsabban állítjuk elő a terméket és azonos idő alatt magasabb hasznot érünk el.
  • A költségeinket is csökkenthetjük a siker érdekében.
Még számtalan más lehetőségre is rávilágított előadásában Martin Rishoj dán baromfispecialista, aki részletesen taglalta a nyereségnövelés gyakorlati megvalósításának lehetőségeit.
A vírusok kettős élete
Mely vírusos megbetegedések a legnagyobb ellenségei a baromfitartóknak? Mik a legveszélyesebb vírusok és miért? -Dr. Horváth-Papp Imre szakállatorvos az imént felsorolt kérdések megválaszolásán túl a megbetegedések nemkívánatos hatásairól is beszélt.
Korszerű baromfitechnológia, szakszerű ivóvíz kezelés

"Minden a takarmányozásról szól a jövedelmező baromfitartás legfontosabb feltételei kapcsán - és sajnos nem szentelünk elég figyelmet a víz és az itatás jelentőségének." - hangzott el Kiss Barnabástól, a Hat-Agro vezető szaktanácsadójától.

A baromfi 70%-a víz, sőt, az állat napi szinten háromszor annyi vizet vesz fel, mint takarmányt, így - akárcsak minden más faj esetében, itt is - alapfeltétele a baromfitartásnak... Mégis okozhat komoly gondokat a víz szennyezettsége vagy az itatóberendezések elavultsága, elhanyagoltsága, gondatlan üzemeltetése. Kiss Barnabás videókkal és hasznos gyakorlati példákkal is szemléltette az itatóberendezések gazdaságos üzemeltetését - és kitért az itató berendezések tervezésétől  a napi karbantartásáig, szinte az összes munkafolyamatra...

A konferencia egyes előadásairól hamarosan részletesen beszámolunk.