A thecattlesite.com hírportál a holland kormánynak arról a döntésérő számol be, miszerint 2030-ig 33 százalékkal kell csökkenteni az ország tejtermelő gazdaságainak számát.

szarvasmarha

A környezetszennyezés visszafogása, ami a viszonylag kis területű és sűrűn lakott országban meglehetősen nehezen megoldható – fotó: pixabay.com

Az állománycsökkentés végrehajtására a kormány 8 év alatt 30 milliárd eurót kíván fordítani

A döntés hátterében a Wageningeni Egyetem által készített tanulmány javaslatai állnak, és célja a környezetszennyezés visszafogása, ami a viszonylag kis területű és sűrűn lakott országban meglehetősen nehezen megoldható.

A jelenlegi szarvasmarha állomány mellett az ország nem tudná megoldani a nagy mennyiségű hígtrágya biztonságos kihelyezését és a vizek nitrát-, illetve foszfátszennyeződésének megakadályozását.

Az állománycsökkentés végrehajtására a kormány 8 év alatt 30 milliárd eurót kíván fordítani. A tervek szerint azonban az évente előállított tejmennyiség – a tejhozamnak az utóbbi években tapasztalt emelkedése alapján – változatlan marad, sőt mintegy 4 százalékkal növekedhet is, az egy telepre jutó fejőstehén létszám pedig 101 főről 139 főre növekszik.

szarvasmarha

Az egyik forgatókönyv nagyobb figyelmet fordít a „természetet magában foglaló" tejtermelésre – fotó: pixabay.com

Több forgatókönyvet is kidolgoztak

A csökkentés lebonyolítására az Egyetem több forgatókönyvet dolgozott ki, figyelembe véve a belső és nemzetközi politikai és gazdasági körülmények tervezettől eltérő alakulását. Egyik forgatókönyv nagyobb figyelmet fordít a „természetet magában foglaló" tejtermelésre. Egy másik, „szabad piac" forgatókönyv a hangsúlyt a megbízható és olcsó élelmiszerek előállítására helyezi, környezetvédelmi követelmények nélkül.

A fent vázolt intézkedés bejelentése kezdetben élénk tiltakozásokat és tüntetéseket váltott ki a holland szarvasmarhatartók részéről.

Végül azonban megegyezés született, mivel a nyugdíjkorhatárt elérő és jogutód nélküli gazdák száma, a termelést tíz éven belül önként feladókkal együtt elegendő lesz a tervezett csökkentéshez. Végül is az állomány létszámának csökkenése 1,5 millió fő alatt marad.