Az itthon tartott bárányok nagy része húsvétkor Olaszországba kerül. Ezen a területen a katolikus hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt ez az egyik legkedveltebb étel az ünnepek alatt. A szakértők elmondása alapján a keresleti piac, a jó átvételi árak, valamint a támogatások megállíthatják az állománycsökkenést - írta meg a Világgazdaság.

Az időjárás befolyása

Tavaly az időjárás kedvezően befolyásolta a gazdálkodást, hiszen az év nagy részében nagy mennyiségű szálastakarmányt takarítottak be. A gabonaárak jelentősen csökkentek, a tápok ára pedig tovább mérséklődött. Ennek oka, hogy az állatok kedvező feltételek között telelhettek.

2023-ban csak kismértékben csökkent a juhtartók száma, ahogy az általuk tartott anyaállatok létszáma is visszaesett. Az ezt megelőző év aszályos időszakában a tenyésztők jelentősen kevesebb nőivarú utánpótlást hagytak meg. A szakmabeliek bíznak abban, hogy a mostani jó takarmányhelyzet változtat majd ezen.

A keresleti piac, a jó átvételi árak és a támogatások megállíthatják az állománycsökkenést – áll a Magyar Állattenyésztők Lapja juhpiaci elemzésében.

Drága hús

Az európai piacon a juhhúsnak jelentős mértékben növekedett a kereslete. A kontinensen egyre kevesebben tartanak juhokat, a csökkenő állomány, valamint a megnövekedett költségek sem segítettek a helyzeten, ahogy a nemrégiben megjelent juhhimlő sem.


A juhhús az egyik legdrágább húsfajta, a fogyasztók inkább vallási és kulturális okokból választják ezt a fajtát. Az előrejelzések alapján a juhhúsfogyasztásban az inflációs helyzet ellenére is növekedés tapasztalható, amit a belső kínálat hiányában behozatallal lehet csak kielégíteni. Az uniós juhágazat előtt fejlődési lehetőség áll, de ehhez a termelési körülmények javítására, valamint a belső piaci kereskedelmi lehetőségek erősítésére van szükség.

Export bárány

Manapság itthon nem igazán fogyasztunk juhokat. A húspiacon viszont továbbra is kerületi helyzet van a hazai termékek irányt. A báránypiacot export jellemzi, olyannyira, hogy a bárányok 90 százalékát viszik ki az országból. Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, az EU önellátottsági szintje 95-ről 88 százalékra esett vissza.

A magyar termelők számára jó hír, hogy míg korábban egypiacos rendszer volt, ez időközben megváltozott. Túlnyomórészt Olaszországba szállítanak 12-16 kilogrammos vágott súlyú húsokat. Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Ausztriába, valamint Hollandiába inkább a 16-18 kilogrammos vágott súlyú állatok kerülnek.

Az áruk valamelyest növekedett ebben az évben, de még mindig nem olyan mértékben, mint a korábbi időszakban. Talán ennek az oka az is, hogy rengeteget változott a báránypiac, aminek számos pozitív hozadéka van. A piacon egész évben vásárolják a bárányokat, nincs már szezonalitás, tehát nem kizárólag a három nagy olasz ünnep környékén emelkedik meg a forgalom.

A bárányhús nagy része exportcikknek számít - fotó: pexels.com

Fogyasztáscsökkenés

A magyar piacon 2023 első felében jelentős fogyasztáscsökkenést tapasztalhattunk, hiszen közel 25 százalékkal esett vissza a belföldi forgalom. Az év második felében valamelyest javult a helyzet, de egyelőre nem érte el a korábban megszokott szintet.