Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

Amerikai Egyesült Államok: 15 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusi elemzése szerint a hízósertés termelői árának 7 százalékos csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás közel 6 százalékkal nőhet, ugyanakkor 15 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2022 április– júniusában, mint egy évvel korábban.

Az USA élősertés-importja 2 százalékot, sertéshús-behozatala 34 százalékot bővülhet a jelzett időszakban. A vágások száma 4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,36 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 júniusában, ami 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.


Európai Unió: az export 30 százaléka Kínába irányult

Az Európai Unió 29 százalékkal kevesebb, 1,48 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2022 január–áprilisában, mint egy évvel korábban.

Az export 30 százaléka Kínába irányult (455 ezer tonna), további nagy célpiacok Japán (166 ezer tonna), illetve a Fülöp-szigetek (161 ezer tonna) voltak. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 19 százalékkal emelkedtek 2022 28. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

sertéshús

Az Európai Unió 29 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon – fotó: pixabay.com

Magyarország:nem változott számottevően a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 15 százalékkal 7,7 ezer tonnára, az élősertésbehozatala 22 százalékkal 19 ezer tonnára csökkent 2022 január–áprilisában a 2021. január–áprilisi külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva.

A sertéshúsimport volumene 27 százalékkal (57 ezer tonna), értéke 35 százalékkal volt nagyobb.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 711 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 júniusában, ami 36 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 30 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 23,7 százalékkal, a sertéscombé 1,4 százalékkal nőtt ugyanekkor.