Mivel a hőségtől az állatok is szenvednek, így a gazdák fokozott figyelemmel gondoskodnak a biztonságukról. A tehéntartók például ventilátorral enyhítik a forróságot, és vízzel permetezik a szarvasmarhákat és a lovakat is – írja a sonline.hu.

szarvasmarha

A hőségben hatékony óvintézkedésekre van szükség – fotó: pixabay.com

"Bár a hőség a hét eleje óta tart, de a következményeit már érezzük az enyhén csökkenő tejhozamon" – mondta Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke, majd hozzátette: "Összesen 721 szarvasmarhát tartunk és jelenleg 337 tehenet fejünk. A kánikula előtt naponta nagyjából 11 ezer liter tejet szállítottunk a kaposvári tejüzemnek, ez a forróságban nagyjából 10 500 literre esett vissza. Ez egyelőre nem goromba csökkenés, de egyértelműen kimutatható a kánikula hatása."

A szentgáloskéri társaságnál az állatok biztonságára kiemelt figyelmet fordítanak, a termelő istállóban 30 ventilátor működik, illetve párásító segítségével vízzel permetezik a szarvasmarhákat. Az elnök szerint abban az esetben lenne nagy baj, ha a hőmérséklet éjjel sem csökkenne jelentős mértékben, pillanatnyilag abban bíznak, hogy a következő napokban némileg enyhül a forróság. Az eddig elrendelt biztonsági intézkedések még most elegendőnek bizonyultak, cél, hogy a tejtermelés folyamatosan szinten maradjon.

Pásztohy András kiemelte: az időjárási körülmények változása újabb fejlesztést tesz indokolttá: pályázati forrásból a termelő-istálló tetőhéjazatát kívánják szigetelni, a korszerűsítésre csaknem 30 millió forintot kívánnak fordítani.


Göcző Sándor, aki Magyaratádon őstermelőként öt szarvasmarháról gondoskodik, elmondta, hogy a hőségben hatékony óvintézkedésekre van szükség, ezért az állatoknak folyamatosan biztosítják a friss vizet, majd délután három körül langyos vízzel locsolják őket, illetve nagy, eltolható ajtókkal kialakított nyári istállót használnak. Mivel a családjukban állatorvos is van, így folyamatosan biztosítani tudják az egészségügyi kontrollt.

Mi is használunk párásító ventilátort, a fejőházban ezen kívül egy nagy ventilátor működik, ami ugyancsak sokat segít

– mondta Szalai Norbert somogyaszalói gazdálkodó, hozzátéve, hogy a több napig tartó nagy melegben akár 5-10 százalék körüli tejhozamcsökkenés is bekövetkezhet.

A Kapostáj Zrt. zimányi gazdaságában az 530 tehénen kívül csaknem 500 növendék üszőt is tartanak. Naponta átlagosan 15 ezer liter tejet adnak át a feldolgozónak, ám a hőséget ők is érzik, pénteken már csaknem 400 literrel lett kevesebb a mennyiség. Nagy Imre állattenyésztési részlegvezető hangsúlyozta: minden lehetséges módon óvják az állatokat.

Figyelünk, hogy az itatókban mindig legyen hideg, friss víz, és az istállóban egy-egy oldalon öt nagy teljesítményű ventilátor működik, ezen felül vízpermettel hűtjük a termelő teheneket. A hőség számlájára írható a növekvő vízfogyasztás. A kánikula előtt naponta 60-70 köbméter volt a felhasználás, ami a forróságban akár elérheti a 90 köbmétert is

– mondta.

Meiszterics László, a kaposvári Meistro Lovasklub elnöke arról számolt be, hogy a forróságban a nyílt pálya helyett a fedett, de oldalt nyitott lovardában tartják az edzéseket. A legelőknél fák vannak, így az állatoknak jut árnyék, ezen kívül naponta többször vízzel locsolják a lovakat.