Több száz magyar méhész jelentett be méhpusztulást az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME). A jelenség összefügghet a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett. Az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben a méhészek több mint felét érinti a probléma, a Dunántúlon viszont jobb a helyzet.

méh

Továbbra sincs magyarázat a tömeges méhpusztulásra – fotó: Shutterstock

Az OMME elnöke hangsúlyozta, a méhpusztulásnak nagyon komplex oka lehet, és még nem látnak tisztán az ügyben. Elvégezték az első laborvizsgálatokat, de ezek eredményei nem mutattak ki a napraforgó virágában semmilyen vegyszert. Ez a fogyasztóknak jó hír, de a méheket érintő rendkívül aggasztó jelenségre továbbra sincs magyarázat.

Az első talajvizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a talajban gyakorlatilag minden vegyszermaradvány megtalálható, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság – tette hozzá a szakember.

Magyarországon mintegy húszezer méhész van, a méhészetek mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult.