Magyarországon a juh megbecsült haszonállatként volt a köztudatban, ahogy a gazdák körében is, mivel hármas, hús, tej és gyapjú hasznosítású. Magyarországon a Merinó fajtájú juhokat részesítik előnyben, mint például a Magyar Merinót (igaz ez hármas hasznú, de a húshasznosítása miatt tenyésztik) és a német húsmerinót. Ezek a fajták jól tűrik a helyi időjárási viszonyokat. A legtöbb gazdaságban mégis a húshasznú fajtákat (Német feketefejű húsjuh, Suffolk, Ile de France) találhatjuk meg.

bárányMagyarországon több cég foglalkozik bárányfelvásárlással, és az elmúlt években létesültek bárányhizlaldák is – fotó: babolnatakarmany.hu

Hazánkban a sűrített elletés az elterjedt. Ezekben a tenyészetekben előállított bárányokat exportra értékesítik (Olaszország, az arab világ, Törökország, Horvátország) a három fő szezonra, húsvétra, Ferragosto-ra és karácsonyra, illetve a nyári szezonban a tengerparti fogyasztások emelik a bárányfelvásárlási igényeket. Jelenleg a 20-24 kg-os pecsenye bárány a legkeresettebb a piacon.

Magyarországon több felvásárló cég foglalkozik bárányfelvásárlással, valamint az elmúlt években létesültek bárányhizlaldák, ahol az összevásárolt bárányokat hizlalják.

Sajnos az anyajuhok száma folyamatosan csökken hazánkban, ennek egyik fő oka a munkaerő hiánya, nem találnak már megbízható, jó juhász szakembert a gazdák, a másik probléma a legelőterületek elvesztése.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott Lambex báránytakarmány termékek meghatározó szerepet töltenek be a hazai báránytakarmányozásban, mind a pecsenye bárány, mind a törzsállományok előállításában.

A Lambex termékek sikeressége a jó alapanyagoknak, az optimális összetételnek és a kiváló beltartalomnak köszönhető, ezért a Lambex báránytakarmányok etetésével a hizlalási idő lerövidül és gazdaságosabb lesz a bárányhizlalás.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az alábbi báránytakarmányokat, -termékeket forgalmazza:

• Lambex starter  
• Lambex hizlaló 
• Lambex Bárány egyfázisú nevelő 
• Lambex fogadó OTC kiegészítéssel

A cikk teljes tartalma itt érhető el.