Lombardia északi részén, az Alpesi legelőkön széles körben elterjedt a birkatenyésztés. Tavasszal azonban, az ellés idején számos bárány jön világra odafönn, ezért a juhászok a képen látható fiahordókkal szerelik fel a szamarakat, így hozzák le az újszülötteket a völgyben lévő hodályba – írja a Syngenta blog.

Ezek a bárányhordók meglehetősen egy kaptafára készülnek: a szamár mindkét oldalán négy-négy zseb várja a barikákat, akik ugyanakkor szemmel tarthatják, merre is járnak. Ha eljön az ideje, a juhász kiveszi a bárányokat, hogy anyjuk megszoptathassa őket, a szamár pedig őszintén helyesli az ilyen pihenőket.

szamár

A szamarak nemcsak időben észlelik, de el is riasztják a kisebb ragadozókat – fotó: blog.syngenta.hu

A pásztoroknak nem kell a szamarat vezetniük, mivel mindig a nyáj közelében maradnak. Mindaddig, amíg a szamárral jól bánnak, nagyon nyugodt természetű, úgyhogy nem kezd fejveszett rohanásba. Arról nem is beszélve, a gazdák szerint a szamaraknak van afféle „őrző-védő programjuk”, és nemcsak időben észlelik, de el is riasztják az olyan kisebb ragadozókat, mint a fakasok és rókák. Mivel sok eszük van (csak titkolják), medvével inkább nem húznak ujjat.