Ebben az évben, az október 13-i tojás világnap alkalmából az EVO Foods, indiai startup vállalat vegán tojással jelentkezett, amely teljes mértékben növényi alapanyagokból (fehérjekivonatokból) készült, és sokkolhatja a hagyományos omlett rajongóit – olvashatjuk a technology.inquirer.net, angol nyelvű hírportálon.

tojás

A vegán tojás ötlete sokkoló lehet, de már létezik (a kép illusztráció) – Fotó: pixabay

A tojás a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer termékek közé tartozik, a FAO szerint az egy személyre jutó globális fogyasztás évi 145 db, amelynek részbeni kiváltása is jelentősen mérsékelheti az állattartás környezeti kihatásait. A gyártó cég szerint a vegán tojás tápértéke nem marad el az állati eredetű normális tojásétól.

Az a legmeglepőbb benne, hogy tányéron a megtévesztésig hasonlít egy felütött tojásra, textúrája azonban lágyabb annál, halmazállapota pedig teljesen cseppfolyós. Az előállításhoz a hüvelyes növényekből fehérjéket vonnak ki, majd azokat fermentálják, végül pedig textúraalakító anyaggal oltják be. Emellett a vegán tojás hűtőszekrényben akár hat hónapig is eltartható.

Az indiaiak vegán tojása nem teljesen új, mivel francia kutatóknak is sikerült hasonló (bár még nem teljesen stabilizált) terméket előállítaniuk „Merveilloeufs” (csodatojás) néven.

A vegán trendek térnyeréséről itt írtunk korábban.