méhek

A kaptár nyílásai úgy vannak kialakítva, hogy a parazita rovarok (pl. darazsak) azokon keresztül nem juthatnak be a kaptárakba – fotó: pixabay.com

A freshplaza.com hírportál tudósítása szerint az izraeli székhelyű Beewise vállalat a méhészet fontos problémájára talált megoldást, mivel – mesterséges intelligencia segítségével – Beehome néven egy úgynevezett robot-kaptárt szerkesztett, amely hatékonyan fékezheti az egész világ mezőgazdasági termelését fenyegető méhpusztulást.

A robot-kaptár sok ezer mézelő méh befogadására alkalmas

Ez a robot-kaptár egy 12 m2 alapterületű, tűzálló és vízhatlan anyagból készült nagy doboz, amelynek alakja egy kerti fészerhez hasonlít, és – a Forbes amerikai magazin szerint – sok ezer mézelő méh befogadására alkalmas, és színes nyílásokkal van ellátva a méhek ki- és bejárásának biztosításához.

A nyílások azonban úgy vannak kialakítva, hogy a parazita rovarok (pl. darazsak) azokon keresztül nem juthatnak be a kaptárakba, amelyek a kolónia elhullási aránya 8 százalékra csökkenthető, ugyanakkor a méhek élettevékenysége a kaptáron belül folyamatosan figyelemmel kísérhető.


Céljuk az állománycsökkenés fékezése és a termelés hatékonyságának javítása

A Beewise cég szerint a technológia elpusztítja a támadó rovarokat, szükség esetén pedig gyógyító kezelést és pótlólagos táplálékot szolgáltat a kaptár lakóinak.

A vállalat azt is hangsúlyozza, hogy a mintegy 150 éve használatos, fából készült kaptárak már nem nyújtanak hatékony védelmet a méhek számára, amit a robot-kaptárak képesek teljesíteni, de az utóbbiaknak nem is célja a méztermelés teljes automatizálása, csupán az állománycsökkenés fékezése és a termelés hatékonyságának javítása.