Az emberek között megesik, hogy erős ijedtség esetén elájulnak az érzelmi sokktól. Az állatok körében nem ismert ez a jelenség, legalábbis nem széleskörűen: van egy kecskefajta, amelyik látszólag ugyanígy reagál.

Amint TermészetIsmeret írja, ha megijednek, az első menekülő mozdulat után felborulnak, és megmerevedve fekszenek néhány másodpercig, gyakran égnek meredő lábakkal. Nem tartós ez az állapot, rövid időn belül felállnak, és ugrándoznak tovább.

Emberre is terjed?

Szerencsére a jelenség oka nem zoonózis, vagyis nem állatról emberre terjedő betegség, hanem a kecskék szervezete egy furcsa mutáció miatt reagál így. Igazából nem ájulnak el, hanem az izomzatuk hirtelen, de rövid időre megmerevedik a félelem hatására, emiatt nevezik őket ideges, merevlábú, vagy falábú kecskéknek is.

Ez egy genetikai változás, amit Thomsen-kórnak (Myotonia congenita) neveznek. Myotonia esetén az izomzat nem tud ellazulni, de nincs köze a központi idegrendszer működéséhez, ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem károsítja, nem fájdalmas, bár sejtjük, hogy kellemetlen lehet számukra. Tennessee államban az 1880-as években tűntek fel ezt a jelenséget hordozó kecskék. Nem tudják, hogy az Egyesült Államokba honna érkezhetett a mutáció, az ezért felelőst gént 1996-ban fedezték fel.


Húsukért tenyésztették őket, mert izmosak és könnyen tarthatók, engedelmesek, barátságosak, emiatt házikedvencként is tartják.

Képek: Pixabay