A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Húsba Vágó Tények" címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, azzal a céllal, hogy – tudományos alapú információkkal – eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.

Szarvasmarha

Felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások - Fotó:pixabay.com

A  gazdálkodók a fogyasztókat rossz irányba befolyásoló kampányok célpontjaivá váltak

Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civilszervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar. A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Mindezt annak ellenére, hogy a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Kiadványsorozatot állítottak össze az ágazat pozitívabb elfogadottságának elérése érdekében

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete, melynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval. A kamara ennek jegyében – a Copa-Cogeca gondolatébresztő anyagaira építve – összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények" címmel. A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak, hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű pozitívabb elfogadottságához.

húsmarha

A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez kapcsolódó fontos információkat tartalmaznak- Fotó: pixabay.com

Fontos kérdésekre keresik a választ

Elképzelhető-e a világ állattenyésztés és haszonállatok nélkül? Milyen hatása lenne az állatállományok csökkentésének a vidéki térségekre? A hús és a „húshelyettesítők" fogyasztása – pro és kontra. Kíméletlen-e a nagyüzemi állattartás? Egyebek közt ezekre a kérdésekre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok.

hús az asztalon

A hús szerepe az étkezési kultúránkban jelentős - Fotó: pixabay.com

A ötrészes sorozat részei:

  • „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége" címmel megjelent első kötete az ágazat vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők" és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat.
  • Az „Állatjólét" című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti.
  • Az „Állategészségügy" című harmadik kötet pedig az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal és használatuk kockázataival foglalkozik.
  • A kiadványsorozat újabb két kötete – „Környezetvédelem", valamint „Gazdálkodás és vidéki élet" címmel – a közeljövőben készül el.

A kiadványok elérhetők itt: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok