Kimerült a 12,5 milliárd forintos állategészségügyi támogatási keret, amelyet csak jövőre nyitna újra az agrártárca. Termelők szerint ez növeli az állategészségügyi kockázatot, költségnövekedéseiknek pedig meg kell jelennie az átvételi árakban is - írja a vg.hu

szarvasmarha

A támogatás célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek megelőzése és felszámolása – fotó: canva.com

Augusztus 12. óta ezen a jogcímen már nem is fogadnak be támogatási igényt

Az Agrárminisztérium (AM) VG-nek küldött válaszából kiderült, hogy az idén már nem jut forrás az egyes állatbetegségek megelőzésének és leküzdésének támogatása címen juttatott állategészségügyi támogatásra.  A leállítás oka az, hogy a keret kimerült, augusztus 12. óta ezen a jogcímen már nem is fogadnak be támogatási igényt.

Az Agrárminisztérium kiemelte: fontos szempont volt az idei költségvetési források felosztásánál is, hogy a már 15 éve meglévő támogatási forma 12,5 milliárd forintos éves keretösszegét 2022-ben is biztosítsák.

A vonatkozó rendelet szerint az idei keretből 2,5 milliárdot a baromfiágazatban, 8,5 milliárdot egyéb állattenyésztési ágazatokban (például a sertéstartóknál), 1,5 milliárd forintot pedig a vemhes üszőkre vonatkozó állategészségügyi szolgáltatásra, gyógykezelésre és immunizálásra kell felhasználni.

A támogatás célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek megelőzése és felszámolása, mégpedig az egészségügyi szolgáltatást nyújtó állatorvosok bevonásával. A támogatás vissza nem térítendő, a támogatási kérelmeket az állatorvosok nyújtják be, de a végső kedvezményezettjei az állattartó vállalkozások - hangsúlyozta a minisztérium.

A keret már az elmúlt években is szűkösnek bizonyult

Ezért annak érdekében, hogy a támogatási konstrukció folyamatos működhessen – amellett, hogy jelentős összegű, 2020-ban egymilliárd forintos, 2021-ben 500 millió forintos többletforrást nyújtottak – lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a forráshiány miatt nem teljesült jogos igények a tárgyévet követő évben is kifizethetők legyenek.

Az Agrárminisztérium szerint az elmúlt években a támogatásra benyújtott kérelmek száma és összege még a többletforrás biztosítása mellett is lényegesen meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget, ezért minden évben számos jogos támogatási igény volt, amelyet a következő évi keret terhére kellett teljesíteni. Ez volt az egyik oka a 2022-es keretösszeg idő előtti kimerülésének is

– közölték.

sertés

A támogatási konstrukció folyamatos működése érdekében jelentős összegű, 2020-ban egymilliárd forintos, 2021-ben 500 millió forintos többletforrást nyújtottak – fotó: canva.com

A támogatás újbóli megnyitására idén már nem lesz mód, jövőre viszont, terveik szerint, ismét meghirdetik

Felmerült az a kérdés is, hogy nem növeli-e az egyes állatbetegségek kockázatát a támogatás megszűnése. Erre az AM úgy reagált, hogy ez a nemzeti finanszírozású felfüggesztett forrás elsősorban a mintavételt és laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok elvégzését segítette.

Ez leginkább az afrikai sertéspestisnél (ASP) és a madárinfluenzánál az élőállat-szállításokat megelőző kötelező vizsgálatokat érinti, amelyeket a támogatásoktól függetlenül továbbra is el kell végezni

– nyomatékosította az AM, hozzátéve, hogy ezen betegségek elleni védekezéshez az állattartók uniós társfinanszírozással működő támogatást is igénybe vehetnek.

baromfi

A támogatás kimerülése egyben azt is jelenti, hogy a termelők költségei megemelkednek – fotó: canva.com

Aggódnak a termelők

A termelők véleménye szerint a támogatás felfüggesztése növelni fogja az állategészségügyi kockázatot és ronthatja az állományok általános állapotát. Egy, a VG-nek nyilatkozó termelő - aki 200 ezer csirkét nevel egy turnusban - elmondta, hogy ez a támogatás egyedenként 12,6 forint volt, ennek megszüntetése 6-7 millió forinttal növeli az elmúlt másfél évben egyébként is jócskán megemelkedett költségeit.

Ő a szokásos vakcinázáson és mintavételeken felül rendszeresen adott a csirkéknek vitaminokat és probiotikumokat, most viszont a támogatási összeg kiesésével a vitaminokon előreláthatóan spórolni fog. Aggályosnak tartja azt is, hogy lesznek majd olyanok, akik a fertőtlenítést és a mintavételeket sem végzik el a szükséges arányban, ami megnöveli annak a veszélyét, hogy  egy-egy beteg állat „átcsúszik" a rendszeren, ami ágazati szinten nagyon súlyos következménnyel járhat.

A támogatás felfüggesztésének a baromfipiacot ismerő szakértők szerint is van kockázata.

Az állategészségügyi státuszunk megőrzéséhez ugyanis szükség van arra, hogy jövőre is a termelők rendelkezésére álljon ez az állategészségügyi támogatás, illetve arra is, hogy termelők a támogatás nélküli átmeneti időszakban is úgy járjanak el, ahogyan akkor, amikor ezeket a költségeket még el tudták számolni.

Egyes szakértők szerint a jövő évi támogatási jogosultságot kellene függővé tenni attól, hogy az állattartók támogatás nélkül, a saját költségükre is elvégezték-e ugyanazt, mint amit a dotációval.