A királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel libamájat ezentúl – erősítette meg a Buckingham-palota állatjogi aktivistáknak írt levele - írja az index.hu

liba

A királyi rezidenciákon nem árusítanak és nem szolgálnak fel libamájat a jövőben – fotó: pixabay.com

III. Károly király régóta ellenzi a kacsa vagy liba májából készült ételeket

Nemrég arról értesült a BBC, hogy a királyi rezidenciákon nem árusítanak és nem szolgálnak fel libamájat a jövőben. A királyi ház ezt megírta a Peta (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatok Etikus Kezeléséért) kampánycsoportnak is.

Károly király, még walesi herceg volt, amikor a saját birtokain a gazdálkodás magasabb szintű jóléti normáinak szószólójaként több mint egy évtizeden keresztül megtiltotta a libamáj használatát, és közreműködött a királyi rezidenciákról való kitiltásban is.

libamáj

A libamáj tilalma érvényben van a királyi házban és az összes királyi rezidencián is – fotó: pixabay.com

Királyként megerősítette a döntését: az étlapról lekerült a luxusétel

A Petának küldött levélben megerősítették, hogy a libamáj tilalma érvényben van a királyi házban és az összes királyi rezidencián is, beleértve a Balmoralt, Sandringhamet, a windsori kastélyt, a Hillsborough kastélyt és a Buckingham-palotát.

Az állatvédő csoport alelnöke, Elisa Allen üdvözölte a döntést, mondván, hogy a király példáját másoknak is követniük kellene, és a libamájat le kéne hagyniuk a menüsorról.

Az Egyesült Királyságban a libamáj előállítása tilos, de az eladása vagy behozatala nem. A jövő héten Károly király uralkodásának első állami látogatásán azonban már biztosan nem szerepel majd a menüben, amikor a Buckingham-palotában állami bankettet ad a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa számára.

A Peta csoport emellett azért is kampányol, hogy a hermelin helyett műszőrmét használjanak a palásthoz a király jövő májusi koronázásán,