A körkérdés ezúttal az állattartással, ezen belül is a szarvasmahatartás hatékonyságnövelésével, gépesítésével foglalkozik. Ahogy eddig, ezúttal is két kérdést tettünk fel a témában:

  • A szarvasmarhatartásban milyen gépesítéssel, technológiával tudjuk kiváltani a kézi munkaerőt?
  • Milyen új eszközök, módszerek állnak rendelkezésre a termelékenység elősegítésére, akár húshasznú, akár tejhasznú állomány esetén?

Parádi Balázs, ügyvezető, EcoFaemTech Kft. és Nagy Pál, tulajdonos, NPK Charolais Farm Kft.

A szarvasmarhatartásban milyen gépesítéssel, technológiával tudjuk kiváltani a kézi munkaerőt?
A kézi munkaerő kiváltására alkalmas eszköz a húsmarhatartó telepeken még nem annyira ismert, de a tejelő szarvasmarhatartó telepeken már általánosan elterjedt a nyakfogó. Segítségével az állatokat csoportosan meg tudjuk fogni és kezeléseket, vizsgálatokat végezhetünk rajtuk. A nyakfogó alkalmas arra is, hogy csoportosítsuk az állományunkat, hiszen az állatokat egyesével is szabadon lehet belőle engedni.

Az állatokat akkor is el kell látni, ha éppen nincs segítség. A megfelelően kialakított és megfelelően kiválasztott technológia lehetővé teszi, hogy állatainkat kényelmesen, biztonságosan, stresszmentesen el tudjuk látni. Erre abszolút jó példa többek között az almozás. Ha van egy, egyébként is nagyon sok szempontból hasznos nyakfogós etetőkorlátunk, akkor például az almozást is könnyedén, a gondozó és az állatok szempontjából is biztonságosan és stresszmentesen lehet elvégezni. Az Ecofarmtech Kft. által forgalmazott nyakfogók rendkívül erős kialakításúak. Nyakméretük az állomány tipusától függően állítható. Többféle méretben és elosztásban kaphatóak.

nyakfogó

A tejelő szarvasmarhatartó telepeken általánosan elterjedt a nyakfogó – fotó: Ecofarmtech Kft.

Milyen új eszközök, módszerek állnak rendelkezésre a termelékenység elősegítésére, akár húshasznú, akár tejhasznú állomány esetén?
A gazdaságos húsmarhatartás és a szakszerű, a borjak genetikai potenciálját maximálisan kihasználni akaró tartástechnológia elengedhetetlen eszköze: a borjúóvoda! Azonban nagyon nem mindegy a kivitelezése: a jó óvoda biztonságos a borjaknak, a tehenek nem tudnak kárt tenni benne és magukban sem, könnyen feltölthető egyszerre nagyobb mennyiségű abrakkal és könnyen telepíthető. Az Ecofarmtech Kft. által forgalmazott borjúóvodát traktorra szerelt kanállal is feltölthetjük.

borjúóvoda

A jó borjúóvoda biztonságos, könnyen feltölthető egyszerre nagyobb mennyiségű abrakkal és könnyen telepíthető – fotó: Ecofarmtech Kft.

Nagy Csaba, ügyvezető, Milch-Technik 2005 Kft. és Feró Márió, cégvezető, Milk Center Kft.

A szarvasmarhatartásban milyen gépesítéssel, technológiával tudjuk kiváltani a kézimunkaerőt?
A GEA által kínált automata rendszerek több területen is gépesítik a jelenlegi kézi munkaerőt. A fejéstechnológiában beszélhetünk istállórobot fejőberendezésről (DairyRobot), vagy a világon egyedülálló Rotor (Karusszel) rendszerű fejőrobotról (DairyProQ), ahol minden állásban egy különálló robotkar végzi a fejést. Mindkét rendszerben a fejés teljes munkafolyamata – felhelyezés, stimuláció, tőgytisztítás, fejés és utófürösztés – a fejőkehelyben történik, emberi beavatkozás nélkül. Az istállóba integrált fejőrobot a fejés folyamatát végző kézi erőt kiváltja, mint ahogy a karusszel esetében is említésre került.

A„problémás” állatok (ivarzó, anyagforgalmi beteg, lábvég problémás, tőgyegészségügyi problémás) megtalálása és a kezelő térbe irányítása, valamint az üzemeltető személyzet értesítése és tájékoztatása szintén teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igényel.

Emellett a hagyományos AutoRotor rendszerű fejőberendezésre – ahol GEA IQ fejőkehelyvan telepítve – a GEA Apollo rendszer segítségével az utófürösztés is automatizálható.

Az istállói munkák során az automata etetőrobot és almozó robot (ABS Beddig Robot), a takarmányvisszatoló robot (FROne) könnyíti meg a telepi munkákat.

Milyen új eszközök, módszerek állnak rendelkezésre a termelékenység elősegítésére, akár húshasznú, akár tejhasznú állomány esetén?
A GEA DairyRobot fejőberendezés 7/24 rendszerben végzi a fejést. Emellett a GEA által preferált irányított be-és kijárat segítségével minimalizálható a tehenek várakozása a robotelőváró térben, ezáltal a nem sikeres fejőrobot látogatások megszűnnek. Ezzel az eljárással maximalizálható a robot fejőberendezés kihasználtsága.

irányított forgalom

GEA irányított tehénforgalom – fotó: Milk Center Kft.

A termelékenység érdekében a berendezés olyan szoftverrel van felszerelve, ami azonnali információt ad a telepvezető számára az ivarzó tehenekről, a tőgygyulladás klinikai megjelenése előtt kettő héttel az induló tőgybetegségről, a nem megfelelő evésidőről és pihenésidőről, az inaktív tehenekről, a lábvég problémás tehenekről.

A beérkezett információkat a szoftver a megadott kritériumok alapján azonnal osztályozza, majd rendszerbe foglalja, így kerül az üzemeltető elé vagy a monitorra, vagy az okos telefonjára. Az adatok valós időben láthatóak, azonnali beavatkozást lehetővé téve.

A szarvasmarhatartásban jelenleg ez a precíziós mezőgazdaság csúcsát képező rendszer, amely a hatékonyságot szolgálja megfelelő üzemeltetés során. A takarmányozásban a takarmányozást végző robot szintén a precíziós mezőgazdaság részét képezi az előbb említett technológiába integráltan. Minden nap emberi beavatkozás nélkül, hiba nélkül végzi az állatok takarmányozását.

Kövesdi József, ügyvezető igazgató, Senit Kft.

A szarvasmarhatartásban milyen gépesítéssel, technológiával tudjuk kiváltani a kézi munkaerőt?

Telephelyi gépészetek, eszközök távfelügylete informatikai hálózaton:

Hőmérsékletalapú ventilátor-vezérlés a hőstressz megelőzésére.

A hőmérséklet mellett a páratartalom is mérendő, ventilátor áramkörök vagy az egyes ventilátorok teljesítménye. A hőstressz a tejhozamra kedvezőtlenül hat, összevethető, hogy az ideális tartáskörülmények biztosítása révén keletkezett többlet a hozamban hogyan tudja kompenzálni a ventilátorok energiaköltségét (mert mérhető ez is).

ventilátor

Hőmérsékletalapú ventilátor-vezérlés a hőstressz megelőzésére – fotó: Senit Kft.

Tejhűtők felügyelete

Nem kell telepvezetői jelenlét vagy helyi figyelés, ha meghibásodik a lefejt tej hűtőtartálya és megnövekszik a hőmérséklet.

Pasztörizálás felügyelete:

A folyamat definíciója szerint megfelelő időtartamban és megfelelő hőfokon tartás a technológia minőségének alapja. Az emberi hiba, hanyagság kiszűrhető. Fontos a szigorú ellenőrzés, mert a folyamat hiánya okozta problémák jellemzően csak évek múlva derülnek ki, amikor már nem lehet az okokat felderíteni.

pasztörizálás

Az emberi hiba a tejkezelés és -tárolás során is kizárható – fotó: Senit Kft.

Milyen új eszközök, módszerek állnak rendelkezésre a termelékenység elősegítésére, akár húshasznú, akár tejhasznú állomány esetén?

Etetőutak, etetőkocsi és takarmánykonyha felügyelete (takarmányozás-felügyelet)

A dolgozók ellenőrzése, hogy a megfelelő receptúrákat készítik-e a takarmánykonyhában és ezek megfelelően kerülnek-e az állatokhoz. Megfelelő sebességgel megy-e a szórókocsi, illetve figyelnek-e arra, hogy az állatok által széttúrt takarmány újra rendezve legyen. Technikai oldalról kamerás megfigyelés lehetősége, vagy elhaladás-érzékelés.

Itatók, vízellátás felügyelte/automatizálása

Víznyomás-érzékelők, illetve szintérzékelők akár itatónként. Automatizált csapok és szelepek esetén prioritásvezérlés is megvalósítható, például ne lehessen mosóberendezést használni, ha túl nagy az állatok ivóvízigénye, stb.

Fejési folyamat ellenőrzése (zsúfoló, fejőállások, tőgyfertőtlenítés)

Ellenőrizhető, bántják-e az állatokat, hogy az állásokba megfelelően terelik-e őket, a fertőtlenítés megtörténik-e,  előírások szerint. Tejhozammal kapcsolatos összevetések, ha van, egyedazonosítás is végezhető.

fejés

A fejési folyamat minden részlete ellenőrizhető – fotó: Senit Kft.

Trágyakezelés felügyelete (trágyaszeparátor, hígtrágya-medencék)

Medencék szintfelügyelete, motorok és szivattyúk áramfelvételének figyelése.
Általános elektromos betáplálás-felügyelet (fázisfigyelés).
Motorhőfok és olajszivárgás felügyelete.
Lokális hibajelzők (visszajelző lámpa, kürt) online továbbítása, digitalizálása.
Üzemóra és karbantartásigény lekérdezés lehetősége.

Nagy Judit, agrármérnök, Stallprofi Mo. Kft.

A szarvasmarhatartásban milyen gépesítéssel, technológiával tudjuk kiváltani a kézi munkaerőt?
Jó példa erre a teljesen önjáró berendezés a Butler Gold takarmányrendező robot, ami előre programozott útvonalat jár be, vezetősín vagy tartószerkezet nélkül, így egy robot akár több istállóban is munkába állítható. A gép másfél méterenként a padlóba telepített 4 mm-es mágnesrudak alapján tájékozódik, az útvonalakat egy magyar nyelvű 10”-os monitoron nyomon követhető vezérlés segítségével tanulja meg.
A kezelőfelület rendkívül felhasználóbarát, a mai okostelefonokhoz szokott vásárló számára magától értetődő. Járat után egy teljesen tiszta sávot hagy maga mögött és az útja teljesítése után önállóan visszaáll az istálló padlójába telepített töltőállomásra.

takarmányrendező

Takarmányrendező robot – fotó: Stallprofi

Az Alma Pro intelligens borjúitató automata óriási előnye, hogy folyamatosan rögzíti az egészségügyi paramétereket, amelyek csoportosan vagy egyedenként is bármikor lekérdezhetők, emellett teljesen automatikus mosóprogrammal minden borjú után megbízhatóan fertőtleníti a cumit. Tetszés szerint beállítható és egyenletes tejhőmérsékletet és koncentrációt biztosít.

borjúitató

Borjúitató automata – fotó: Stallprofi

Az állatok hatékony ellátását segítik a modern körmöző rendszerek is. A billenőasztalos körmöző kaloda esetében az állatok bevezetése, rögzítése és a berendezés megdöntése egy központi panelről vezérelhető. A beterelő ajtó és a fejrögzítő berendezés hidraulikusan záródik és minden fejtartáshoz alkalmazkodik. Az állat rögzítése a lábak megfelelő pozícióba hozásával kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A berendezés része három hálózati dugalj, két sarokcsiszoló és két késtartó, így a munkaterület tiszta marad és gyorsan végezhető.

körmöző

Körmöző kaloda – fotó: Stallprofi

Milyen új eszközök, módszerek állnak rendelkezésre a termelékenység elősegítésére, akár húshasznú, akár tejhasznú állomány esetén?
A modern eszközök közé sorolható a fent említett takarmányrendező robot is. Segítségével a napi etetési ciklusokhoz igazíthatóak a járatok. A speciális bevonattal ellátott keverőcsiga úgy forgatja át a takarmányt, hogy közben nem tömöríti azt. A Butler útja nyomán az állatok az etetőasztal köré gyűlnek, a friss takarmányillat növeli az állatok táplálkozási kedvét, komfort érzetüket.

Az intelligens borjúitató automatával egyszerre tudunk eleget tenni az intenzív tenyésztés elvárásainak és a munka megkönnyítésének. Az első naptól friss tejet biztosít a borjaknak egyszerre tartva stabilan a választott koncentrációt és hőmérsékletet, ezzel gyakorlatilag fajtaspecifikusan látható el, az itatás az állat igényeinek megfelelően, ami hozzájárul a borjúnövekedéséhez. A komplex higiéniai állomásnak köszönhetően pedig a stabil növekedés jó egészségi állapottal párosul.

cumimosó

Cumimosó – fotó: Stallprofi

A termelékenységet csökkenti az állományok nem megfelelő rendszerességű körmözése. Az Európai uniós felmérések alapján az állományok 30%-a sánta, ami 150 eurós kárt jelent egyedenként. Az így fellépő kezelési költségeket és a késői beavatkozás esetén fellépő veszteségeket tekintetbe véve érdemes az azonnali kezeléseket rendszeresíteni az eseti és tüneti kezelések helyett.

Körkérdéssel minden héten hétfőn és csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén az állattartás eszközeit és berendezéset is megtalálod, nézz körül!

A Fórum rovatban pedig a többi állattartóval vitathatod meg az aktuális kérdéseket és gyűjthetsz tapasztalatokat.