szarvasmarha

A bendő baktériumok részére fontos a folyamatos ammóniaellátás – fotó: Alltech

Az Alltech 20 éves tudásával és tapasztalatával segítséget tud nyújtani az áremelkedés kezelésében. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen megoldásokat tudunk javasolni, a fehérjék árának emelkedése ellen, valamint a folyamatos energiaellátás biztosítása érdekében.

A bendő baktériumok részére fontos a folyamatos ammóniaellátás. A fehérjék fermentációjából ammónia fog felszabadulni, amelynek gyorsasága és ideje a származási növények fajtáitól függ. Jelenleg a legdrágább alkotók egyike a szója, amelynek a viszonylag lassú lebomlási sebességéhez megfelelő nitrogénpótlás szükséges.

Az OPTIGEN®, az Alltech 20 éves technológiájával kifejlesztett lassú oldódással bíró terméke, segíthet a szója receptúrákból történő kiváltásához. Az OPTIGEN® 100 grammja 800 gramm szója kiváltásához elegendő fehérjealkotót tartalmaz. Lassú bomlásával folyamatosan biztosítja a bendőben az ammóniaszintet, így a baktériumok elérik a szükséges nitrogént. A kiváltott szója fennmaradó mennyisége olcsóbb tömegtakarmányokkal pótolható ki.

szója helyettesítő takarmány

Több energia termelődik az állat számára, emelhető a tejtermelés és javulni fog a szaporodás biológia – fotó: Alltech

A termék megbízható, hiszen 20-50%-os túletetése esetén sem okoz problémát (köszönhetően lassú oldódásának). Az állatok bendőjében található rostbontó baktériumok segítségével több energia termelődik az állat számára, amellyel emelhető a tejtermelés is. A jobb energiaellátás miatt pedig javulni fog a szaporodásbiológia.

Mit kell tudnunk az energiaellátásról?

A zsírok számos előnnyel rendelkeznek. A pálmazsírral javítható a tejzsír mennyisége, és javítja ténylegesen az állatok direkt energiaellátását. Azonban meg kell említenünk néhány hátrányát is, mint például az íze miatt az állatok nem szívesen fogyasztják, illetve rontja a bendőben lévő baktériumok életkörülményeit.

Az Alltech elmélete az, hogy segítsük a bendőben működő baktériumok táplálkozását és munkáját.

Az NRG 100 termékünk egy olyan megoldás, amellyel a védett zsírok egy része kiváltható. Az Alltech speciális tudása van ebben a termékben, amely előkészíti a növényi rostokat, hogy a baktériumok minél egyszerűbben és hatékonyabban tudjanak dolgozni. A technológia alapja az, hogy egy enzimatikus anyag megbontja ezeket a rostokat, és könnyen emészthetővé teszi.

szarvasmarha takarmány

Az NRG 100 segítségével a védett zsírok egy része kiváltható – fotó: Alltech

A termék nagy előnye az, hogy kiváltja a védett zsírokból a hidrogénezett pálmaolajok felét-kétharmadát és a kalciumszappanok teljes egészét.

Gyakorlati tapasztalataink alapján a tejtermelés nem csökkent, hanem nőtt. A rostemésztés javult, így a tejzsír mennyisége átlagosan 0,1-0,5%-kal emelkedett. Ezen felül a napi takarmányadag költsége csökkent.

A fenti két termék együttesen is használható a fehérjeárak csökkentésére és az energia oldal költségének javítására. A megfelelő takarmányadag használatával nem csak pénzt tud megtakarítani, de javulni fog a termelése is.

Kérje az ön telepére szabott takarmányozási javaslatunkat szakértőinktől közvetlenül, vagy vegye fel a kapcsolatot irodánkkal az alltechhungary@alltech.com e-mail címen.

További hasznos információért pedig látogasson el weboldalunkra: www.alltech.hu