Az állatgyógyászatban régóta igen nagy mennyiségben használnak antibiotikumokat, amiket korábban még hozamfokozóként is alkalmaztak. Első lépcsőben jogszabály által betiltották a hozamfokozás indikációját – Regulation (EC) No 1831/2003of the European Parliament and of the Council of 22 September, 2003 – , manapság pedig a prudens (csak akkor, amikor szükséges, és csak annyit, amennyit szükséges) antibiotikum használat javasolt. Utóbbinak hátterében elsősorban az áll, hogy a túlzott antibiotikum felhasználás olyan nagymértékű rezisztencia kialakulását vonta maga után, ami nem csak az állatgyógyászat, hanem már a humán gyógyászat számára is kockázatot jelent.

Sertés tenyésztés

A túlzott antibiotikum felhasználás már a humán gyógyászatra is kockázatot jelent.
Fotó: Biomin Magyarország Kft.

Ezen túlmenően megváltoztak a fogyasztók igényei is: egyre többen szeretnének olyan állati eredetű élelmiszert vásárolni, ami pl. GMO-mentes és/vagy antibiotikum mentes felnevelésű állományból származik.

A legtöbb sertéstelepen gondot okoz a választott malacok E. coli okozta hasmenéses kórképének megjelenése, ami a klinikai tüneteken túl elhullásokhoz vezet. Az ebből származó kiesések végső soron a telep számára gazdasági kárt jelentenek, hiszen az állomány így nem tudja teljes mértékben a genetikai teljesítményét realizálni és ez rontani fogja a jövedelmezőséget.

A sertéstelepek fenti probléma megelőzésére a prestarter takarmányban ZnO-t és kolisztin-szulfátot tartalmazó készítményeket, a starter takarmányban pedig már talán csak ZnO-t használnak. A ZnO 2022. júniusát követően állatgyógyászati termékként már nem kaphat forgalomba hozatali engedélyt.

Ezek a tények arra ösztönzik a telepeket, hogy sem ZnO-t, sem kolisztin-szulfátot tartalmazó szereket ne használjanak a választási E. coli megelőzésére, hanem próbáljanak valamilyen alternatív megoldást találni.

Sertés tenyésztés

A ZnO 2022. júniusát követően állatgyógyászati termékként már nem kaphat forgalomba hozatali engedélyt.
Fotó: Biomin Magyarország Kft.

Az alternatív megoldások egyikét tudja a BIOMIN nyújtani: a Biotronic® Top3 termék biztosítja a Gram-negatív kontrollt az által, hogy pl. az E. coli vastag, lipopoliszacharid sejtfalát a termékben lévő Permeabilizáló Komplex megbontja, így szabad utat biztosít a hangyasav, ecetsav és propionsav nem disszociált formájának baktériumsejtbe jutásához, ami baktericid hatást eredményez; a bakteriosztatikus hatást a termékben lévő fahéj-aldehid biztosítja az által, hogy a baktériumok kettéosztódása során létrejövő magorsófonalak képződését gátolja.

A Digestarom® DC Xcel mint növényi kiegészítő (biológiai funkcióval rendelkező anyagok: esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok) pedig hozzájárul a bélrendszer egészséges fejlődéséhez és a stabil bélflóra kialakulásához; utóbbi termék nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a malacok teljesítménye (takarmányfelvétel, ADG, FCR) az adott fajtára genetikailag jellemző maximális teljesítményt nyújtsa.

Sertés tenyésztés

A Biomin termékekkel végzett kísérlet során jelentősen csökkent az elhullás mértéke.
Fotó: Biomin Magyarország Kft.

A BIOMIN által javasolt két termék kombinációját (Biotronic® Top3 2 kg/ tonna és Digestarom® DC Xcel 150 g/ tonna adagban) először egy 200-kocás Danbred fajtájú sertéstelepen próbálták ki prestarter és starter takarmányokba keverve, úgy, hogy eközben a sertéstelep sem kolisztin-szulfátot, sem pedig ZnO-t nem használt. A malacok napi testtömeg gyarapodása 15 g-al emelkedett és a takarmány-értékesítés 1,4-ről 1,32-ra javult.

A legszembetűnőbb azonban ez elhullási paraméterek javulása volt, mely drasztikusan, 1,79%-ra csökkent a kontroll csoport 7,14%-os értékéhez képest.

Ezt követően került sor egy szintén Danbred fajtájú, nagyüzemi (1500-kocás) sertéstelepen 10.000 malac vizsgálatára, amit szintén a BIOMIN által javasolt kombinációval hajtottak végre. Ebben az esetben az elhullások mértéke már csak 0,74% volt. Megjegyezendő, hogy mindkét esetben a termékek árát már a gyarapodás és a fajlag javulása is fedezte, az elhullás javulása már mind plusz nyereségnek számít.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a jogszabályok által előírt kötelezettségek (prudens antibiotikum használat és ZnO nélküli takarmányozás) alternatív módszerekkel megoldhatók úgy, hogy a malacok teljesítménye az elvárt szintet hozza, a kieséseket jelentő elhullások nagymértékben csökkenthetők, így a telep jövedelmezősége mindenképpen javul. A BIOMIN által javasolt termékek – a Biotronic® Top3 és a Digestarom® DC Xcel kombinációja ebben tud hathatós segítséget nyújtani.

Dr. Várnagy Ákos
Key Account Manager
BIOMIN Magyarország Kft.