A tojás árát elsősorban a kereslet határozza meg. A húsvéti roham után őszig jelentős mértékben visszaesik a fogyasztás, ez pedig az árak csökkenéséhez vezet. Ezt a hazai termelők is tudják és felkészültek rá – írja az infostart.hu.

tojás

Vannak olyan időszakok, amikor túltermelés, túlkínálat alakul ki, ami hatással van az árra – fotó: pixabay.com

A tojásfogyasztásra jellemző a ciklikusság, vagyis az, hogy év közben jelentős eltérések tapasztalhatók a keresletben, ami pedig alapvetően meghatározza a termék árát is.

Vannak olyan periódusok – főként a karácsonyi és a húsvéti időszak – amikor az átlaghoz képest akár 30-40 százalékkal is több tojást fogyasztunk, és vannak olyan időszakok is, – főként a nyári hónapok – amikor nagyon komoly keresletcsökkenés tapasztalható – fogalmazott a Magyar Tojásszövetség alelnöke.


A tojótyúkok jellemzően hosszú tenyészidejűek, tehát a termelés lassan képes lekövetni a változást, "az állattartó gazdák igyekeznek hozzáigazítani a forgalomhoz az úgynevezett rotációjukat, vagyis a régi állományok kitelepítését, illetve az új állományok betelepítését" – jegyezte meg Pákozd Gergely.

Mivel a tojótyúkok életciklusa nem feltétlenül alkalmazkodik ehhez, ezért vannak olyan időszakok, amikor túltermelés, túlkínálat alakul ki, ami hatással van az árra. „Most is éppen egy ilyen időszakot élünk" – mondta.

A termelők számára az lenne az optimális, ha ezeket a kilengéseket mérsékelni lehetne, mert úgy sokkal nyugodtabb lenne a termelés, ami egyrészt jobb megélhetést jelentene a gazdáknak, másrészt tervezhetőbbé tenné a fogyasztók számára is a kiadásokat – vélekedett a szakember.

Az árstabilitás eléréséhez elsősorban hosszú távú szerződésekre lenne szükség, szemben a jelenlegi haszonmaximalizálásra törekvő rövid távú szerződésekkel.