hazai termelők a lengyel tojásimport felpörgésétől tartanak, akik szerint egyes kereskedők már most is a behozatal mellett döntöttek, a többiek pedig aktív tárgyalásban vannak, és napokon-heteken belül hasonló módon dönthetnek - írja a portfolio.hu

tojás

Az árstop hatásai negatívan hathatnak a másik fő időszak, a húsvét kínálatára is – fotó: pixabay.com

Rosszkor jött a tojás árstopja

A megnövekedett takarmány- és energiaárak miatt szenvedő hazai tojástermelők számára a lehető legrosszabbkor - a karácsony előtti főszezon idején  - jött a tojás árának befagyasztása. Arról nem is beszélve, hogy az árstop hatásai negatívan hathatnak a másik fő időszak, a húsvét kínálatára is. (A tojás termelésében ez a két legfontosabb csúcsidőszak, amikor nemcsak nagy mennyiséget tudtak értékesíteni, hanem profitot is el tudtalók érni.)

Ha mindez nem lenne elég, még az egyre növekvő lengyel import is veszélyezteti a hazai termelők pozícióját, hiszen nem tudnak a kereskedők sem több veszteséget vállalni, ezért annak mérséklésére a lehető legolcsóbb beszerzési forrásokat részesítik előnyben. A felek egy dologban egyetértenek: a kialakult helyzetet az árstop mielőbbi megszünése tudná rendezni.

tojás

Az egyre növekvő lengyel import is veszélyezteti a hazai termelők pozícióját – fotó: pixabay.com

Jelentős zavarok alakulnak ki a tojás piacán

Miután a kormány nemrég árstopot rendelt el a tojásra is, érezhetően ezen a területen is piaci zavarok kezdenek kialakulni. Szerencsére a tojás kínálatában még nincsenek olyan hiányjelenségek, mint a cukor, az étolaj vagy az üzemanyag esetében, de félő, hogy a lengyel import felpörgése tartós piacvesztést okozhat a magyar tojáságazatnak.

tojást a szeptember 30-án érvényes áron kell értékesíteni a vonatkozó jogszabály szerint, azaz az akkori differenciált ár a mérvadó. A tojás ára így továbbra sem lett egységes, hiszen méretenként és üzletenként más és más. Így a boltok között, de még üzleten belül is találkozhatunk eltérő árakkal. Fontos tudni azt is, hogy más árstopos termékekkel összehasonlítva a tojásnál nem egy jól körülírt termékre terjed ki a rendelkezés. Jól példázza ezt, hogy míg a liszt esetében a BL55-ösre, a tej esetében a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejre vonatkozik az árstop, addig a tojásnál valamennyi méretre és tartásformára. Egyetlen megkötés van: az, hogy az árstop a tyúktojásra érvényes (a fürjtojásra nem).

Az első pánikreakció után csökkentek a megrendelések

A tojás árstopjának bevezetése után - hasonlóan a korábbi árstopos termékekhez - a termelők azt tapasztalták, hogy megemelkedett a fogyasztás, ennek hátterében valószínűleg a vásárlók pánikreakciója állt, az a félelem, hogy nem lesz tojás. Az ezt követő héttől azonban jelentősen lecsökkent a megrendelés, mert a kereskedők itt is megpróbálják visszafogni az eladott mennyiséget.

A tojás továbbra is alapélelmiszernek számít, de az egy főre jutó fogyasztás az elmúlt évtizedekben lényegesen visszaesett: míg a nyolcvanas években egy átlag magyar évente csaknem 300 tojást fogyasztott el, addig ma már ez a szám csak 200 körül mozog. Ennek a mennyiségnek a jelentős részét az ünnepek előtt és idején fogyasztjuk el ételekben, süteményekben.

tojás

Az egy főre jutó fogyasztás az elmúlt évtizedekben lényegesen visszaesett – fotó: pixabay.com

A termelők bevétele jó esetben csak az önköltség kitermelésére elegendő

Az utóbbi időben olyan drasztikus mértékben megdrágult az energia és a takarmány, amelyet a felvásárlási árak az árstop bevezetéséig is alig tudtak követni. Ráadásul ez a helyzet a téli  időszakban tovább romolhat, hiszen míg egy kiscsibéből tojótyúk lesz, több mint négy hónap telik el, amelynek során drága takarmánnyal kell etetni, és drága energiával kell melegen tartani (ez 30 fok feletti hőmérsékletet jelent, mert a csirkék közismerten érzékenyek a hidegre).

Emiatt a termelők egyik része a hidegebb, téli hónapokra az eredetileg tervezettnél jelentősen kisebb állományt állít majd be, ami viszont azt eredményezi, hogy a következő „szezonra", vagyis a húsvét előtti hetekre a megnövekedett kereslet mellett  csak szűkebb hazai kínálatot biztosít.

tyúkok

A termelők egyik része a hidegebb, téli hónapokra az eredetileg tervezettnél jelentősen kisebb állományt állít majd be – fotó: pixabay.com

A csomagolóanyagok ára is drasztikusan emelkedett

A termelők költségnövekedéséhez még a fentebb felsoroltakon túl a csomagolóanyagok árának emelkedése is hozzáadódik: egy év alatt  300 százalékkal lettek drágábbak azok a dobozok, amelyekhez megfelelően lehet kalibrálni a válogató-csomagológépeket. Ez a gyakorlatban azt kjelenti, hogy a csomagolóanyag egy tojásra eső költsége átlagosan 10 forint.

A kereskedelem az importáru felé fordul: jön a lengyel tojás

A termelők információi szerint a kereskedelmi szereplők közül már most is van, aki lengyel tojást hoz be, és egyre többen vannak azok is, akik aktív tárgyalásokat folytatnak a lengyel beszállítókkal.

A lengyel tojás időszakos megjelenése nem szokatlan a magyar kereskedelemben, aminek a fő oka az, hogy a lengyel szektorban gyakori a  túltermelés.

A termelők félelme most az, hogy a korábban alkalmanként jelentkező és még elviselhető lengyel import tartósnak és nagyobb arányúnak bizonyul majd, ami könnyen eredményezheti a hazai beszállítók piacvesztését.

Ha az import kiszorítja a hazai tojást, akkor a termelők vagy csökkentik, vagy befejezik a termelést. A csökkentés mellett lehetőséget jelenthet az is, hogy átterelik az értékesítést külföldre, mivel a madárinfluenza miatt keresleti piac alakult ki. A termelők véleménye szerint az ágazat helyrehozhatatlan károkat szenvedhet, ennek megakadályozására pedig az árstop mielőbbi feloldása lenne a legcélravezetőbb.

tojás

Ha az import kiszorítja a hazai tojást, akkor a termelők vagy csökkentik, vagy befejezik a termelést – fotó: pixabay.com

A kereskedők számára minden árstopos termék veszteséget jelent

A kereskedők szerint a lengyel import fókuszba kerülésének egy oka van, az, hogy a lengyel tojás olcsóbb.  Mivel a kereskedelem képtelen további veszteségeket lenyelni, igyekeznek a korábbiaknál is jobban arra törekedni, hogy minél olcsóbban szerezzék be a termékeket, főként azokat, amelyekre árstop vonatkozik.