Az intézmény megnyitója előtt, már gyönyörű felvételek láttak napvilágot, ezeket mutatjuk meg most:

Az új lipicai lovasközpont Szilvásváradon a megnyitó előtti napon, 2018. augusztus 17-én – fotó: MTI / Komka Péter
Négyes fogat az új lipicai lovasközpontban Szilvásváradon, a megnyitó előtti napon – fotó: MTI / Komka Péter
Nagy István agrárminiszter megsimogat egy lovat az új lipicai lovasközpontban Szilvásváradon. Mellette Sebők Zoltán projektmenedzser, Fehér Károly, a Magyar Lovas Szövetség kommunikációs igazgatója és Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója (b-j). fotó: MTI / Komka Péter

A magyar lovassport történetének legnagyobb beruházása valósult meg a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban –jelentette ki az agrárminiszter Szilvásváradon.

Nagy István elmondta, hogy a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében mintegy 6,8 milliárd forintból megvalósult beruházássorozattal elindul egy folyamat, melynek középpontjában a ló és a lovaglás megszerettetése, a lovassport tömegbázisának szélesítése áll.

Szilvásvárad a honi lótenyésztés ikonikus jelképe, a lipicai pedig a világon egyedülálló lófajta - fogalmazott. A magyar lovassport sikerei nagyrészt e lófajtának köszönhetők, így megérdemli, hogy méltó és a jövő sikereit megalapozó infrastruktúrát kapjon, melyet egy látványos programokkal és lovasshow-val kísért családi nap keretében szombaton adnak át – tette hozzá Nagy István.

Az agrártárca célja az iskolai lovagoltatás népszerűsítése, fejlesztése, támogatása. A minisztérium olyan tervet készít, mely nem csupán a lipicai fajta fenntartására, de a magyarok számára fontos lovassportokhoz való hozzáférés bővítésére is biztosítja a szükséges forrásokat.

Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója közölte: a lovasközpont fejlesztése közel 10 hektáron, három ütemben, négy év alatt valósult meg. Megújult a 650 néző befogadására alkalmas fedeles lovardakomplexum és a felvonulási terület. A beruházások legjelentősebbike a nagy lovaspálya 3,6 milliárd forintos korszerűsítése volt.

Szólt arról is, hogy a fejlesztések a lovassportok fejlődésének előmozdítása és eredményességének javítása mellett pozitív hatást gyakorolnak a lótenyésztésre és a környék idegenforgalmát is tovább élénkítik.

Szilvásvárad 1950 óta a lipicai lótenyésztés hazai fellegvára, ma az állami ménesgazdaság európai összehasonlításban is előkelő helyet foglal el.