"A puli egyike a kilenc magyar (hungarikum) kutyafajtának, és világszerte a legismertebb terelőkutyafajta közülük. Mintegy száz éve szervezetten tenyésztik. Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. A külsejével nem törődtek" – egyebek közt ezt írja a magyar juhászkutya-fajtáról a Wikipédia.

A puli első látásra vérbeli rasztafári, egyedi külsejéről nagyon könnyen felismerhető. Bundája dús, hullámos vagy göndör, de sohasem selymes. Aljszőrzete puha, gyapjas és sűrű, amely minden időjárási körülmény közepette melegen tartja az állat testét. Juhászkutya esetében ez nem utolsó szempont.

Jó tudni azonban, hogy a puli nem raszta szőrzettel születik. Az újszülött kölykök bundája csak kicsit göndör, ami nagyon hamar bolyhosra nő. A felnőtt szőrzet körülbelül egy éves korban alakul ki, lehet szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos vagy sima. Körülbelül az állat 4 éves korára szőrzete a földig ér. A fejtetőn lévő zsinórok az eb pofájába lógnak, elfedve a szemeket, egyszersmind mókás jelleget kölcsönözve a kutyusnak.

puli

Mókás kinézete miatt a gyerekek kedvence – forrás: iStock

A puli fajtatiszta színe általában fekete, a szürke minden árnyalata, fehér és maszkosfakó.

Végtelenül ragaszkodó, szeretetteljes kutya, mely imád a családjával lenni. Intelligens, független, erős akaratú és rendkívül mozgékony; pásztorkutya vére az arra alkalmas helyzetekben ki is ütközik. Előfordulhat, hogy a gazdinak is parancsolgatni kezd... Ha együtt nevelik a gyerekekkel, jól kijön velük. Ennek ellenére mindig érdemes a fél szemünket rajta tartani, mert előfordulhat, hogy mikor a nebulók nagy hanggal játszanak, azt a puli félreérti és meg akarja védeni a család csemetéit a barátaiktól.

Az idegeneket, ha egyszer már bemutatták neki, elfogadja, egyéb esetben maga dönti el, hogy az illető megbízható-e vagy sem. Nagyon érzékeny az idősek és a betegek igényeire, így kiváló terápiás kutya.

A korai szocializáció és a képzés a fajta nevelésének elengedhetetlen része, így megakadályozható, hogy túlságosan gyanakvóvá váljon és féljen az új emberektől, tárgyaktól, helyzetektől – erre ugyanis hajlamos. Kedves, ugyanakkor határozott, következetes nevelésre van szüksége, sok-sok pozitív megerősítéssel és türelemmel.

Forrás: PetChef