Augusztus 31. és szeptember 2. között három napon át Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centruma ad otthont az Európai Holstein-fríz Tenyésztők Szövetsége showbíráinak kétévenként megrendezésre kerülő harmonizációs gyakorlatának.

szarvasmarha

Hazánkban eddig még nem rendeztek nemzetközi harmonizációs gyakorlatot a showbírák részére.

A nemzetközi szarvasmarha showbírók évente saját országaikban legalább 3 alkalommal tartanak úgynevezett szemegyeztetést, ami azt jelenti, hogy ilyenkor a bírák gyakorolják az egységes szemlélet szerinti bírálatot azért, hogy országon belül is egységes legyen a szemlélet. Kétévente pedig Európa összes holstein showbírájának rendeznek továbbképzést – amit most először tartanak Magyarországon, s ezen belül is az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok színhelyén, a Hód-Mezőgazda Zrt területén – , hogy a résztvevő országok bírái bárhol a világon ugyanolyan szempontok szerint és ugyanolyan értékmérőket alkalmazva hozzák meg döntésüket a tenyészállatokról. Az európai bírói harmonizáció lényege a bírálati alapelvek koordinálása a folyamatosan változó tenyész célokhoz igazodva.

Mint ahogy Fekete Balázs, a MÁSZ elnöke elmondta, a szemegyeztetés menete a következő: a négy vezető bíró az első napon lebírálja a kijelölt tenyészállatokat közös megegyezésre jutva. Az általuk kialakított minősítés, illetve a rangsor lesz a mérvadó, azaz a többiek bírálatát az öt vezető bíró minősítéséhez hasonlítják. A szemegyeztetésnek tétje is van, ugyanis, aki nagyon kilóg az egyeztetett értékítélet menetéből, az el is veszítheti a nemzetközi bírói mandátumát. A „leggyengébben” értékelő kollégák kb. 10%-a kieshet ebből a körből. A szint és a követelmény olyan magas, hogy a 2013-as vizsgán a 93,3% alatt teljesítő bíráknak nem volt lehetőségük az európai bírói panelba kerülniük. Hazánkban a Hostein-fríz Tenyésztők Egyesületének 6 területi igazgatója van, akik egyben showbírák is, s nemzetközi- és világversenyeken is részt vesznek. Közülük 2013-ban Kőrösi Zsolt, Harsányi Sándor és Sebők Tamás az élmezőnyben végeztek és annyira jól szerepeltek, hogy ma már Sebők Tamás a 4 fős főbírói stáb tagja.

A szakemberek között szemegyeztetésnek nevezett összejövetelen remélhetőleg minden feltétel adott lesz Hódmezővásárhelyen arra, hogy a későbbiekben máskor is itt találkozzanak Európa vezető  holstein-bírái. A nemzetközi szakmai találkozóra 18 országból 63 bíró jelentkezett. A rendezvény zártkörű, részben azért, hogy senki ne zavarja meg az elmélyült szakmai munkát, másrészt pedig fontos nyugodt körülményeket teremteni a vizsgával egybekötött szemléletformáláshoz.