Emiatt a Bábolna Takarmánynál már 2018-ban prioritásként fogalmaztuk meg fejlesztéseinket illetően olyan új koncepciók kidolgozását, amelyek bevezetésével a terápiás dózisban adagolt ZnO esetében megszokott teljesítmény érhető el annak használatát mellőzve is. Több éves fejlesztői munka eredményeként, nagyüzemi tapasztalatink felhasználásával dolgoztuk ki kockázatelemzésen alapuló ZnO-mentes malactakarmányozási koncepciónkat és hoztuk létre Platinum Zero malactakarmányainkat.

A legújabb emésztés-élettani vizsgálatok eredményei rávilágítottak, hogy a malacok terápiás ZnO dózist mellőző takarmányozásának alapfeltétele a takarmányok nyersfehérje-tartalmának csökkentése, amely jelentős mértékben hozzájárul az emésztőkészülék egészségének megőrzéséhez és a stabil bélflóra kialakításához. Mindemellett az is világossá vált, hogy a különböző funkcionális szénhidrátforrások (oldhatatlan és fermentálható rostok) is kiemelt szerepet játszanak a bélrendszer egészségét illetően.

malac takarmány

2020-ban kerültek bevezetésre a Platinum Zero malactakarmányok – fotó: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Választott malacokkal végzett vizsgálataink eredményei azt mutatták, hogy a terápiás dózisban alkalmazott ZnO-nak a választott malacok teljesítményére hosszú távú pozitív hatása nincs sem 18%, sem 16,5% nyersfehérje-tartalmú prestarter takarmányok etetése esetében, mivel a ZnO-mentes starter takarmányra váltást követően az állatok teljesítménye visszaesik. A starter fázisban pedig megnövekedett teljesítményt tapasztaltunk nyersfehérje-szinttől függetlenül abban az esetben, amikor a malacok a prestarter takarmányt is ZnO-mentesen kapták.

Második modell teljesítményvizsgálatunkban megállapítottuk továbbá azt is, hogy prestarter fázisban lassan fermentálódó rostforrás alkalmazásával a ZnO-dal terápiás dózisban kiegészített takarmányt fogyasztó csoport eredményeivel megegyező teljesítmény érhető el.

malac takarmány

A bél-mikrobióta összetételét a takarmányozás mellett az állatokat körülvevő környezeti tényezők (pl. stressz, higiénia, technológia) is jelentősen befolyásolják – fotó: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A Platinum Zero malactakarmányok fejlesztésének harmadik lépése, illetve a telepi gyakorlati tapasztalatok pedig megerősítettek bennünket abban, hogy egyes rövid- és középhosszú szénláncú zsírsavak, valamint szerves savak megfelelő kombinációja jelentős teljesítménynövekedést eredményez, valamint alkalmazásukkal csökkenthető a kiesések, elhullások aránya.

Bonafarm Mezőgazdaság Sertéságazatának árutermelő telepein 2020-ban kerültek bevezetésre a Platinum Zero malactakarmányok. A nagyüzemi tapasztalatokat leíró cikkünkben a malacnevelés eredményein túlmenően a hizlaldai teljesítményt is értékeltük, és megállapítottuk, hogy a malac utónevelés fázisában

ZnO-mentesen takarmányozott hízók 2,5 nappal korábban, és 1,8 kg-mal nagyobb vágási súllyal kerültek értékesítésre a ZnO-os malactakarmányokat fogyasztó állatokhoz képest.

Figyelemre méltó volt továbbá az is, hogy a ZnO-mentesen takarmányozott, feltételezhetően kedvezőbb bélflórával rendelkező malacok esetében

az elhullások száma is csökkent.

A malacok okszerű táplálóanyag ellátásán túlmenően ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bél-mikrobióta összetételét a takarmányozás mellett az állatokat körülvevő környezeti tényezők (pl. stressz, higiénia, technológia) is jelentősen befolyásolják. Ezeket a tényezőket sokféleképpen lehet csoportosítani. Vannak, amelyek jól definiáltak, mérhetők, esetleg jogi szabályozás is kiterjed rájuk, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyek kevésbé kézzelfoghatók, megítélésük szubjektív, jelentőségük mégis kiemelt figyelmet érdemelne.

Nagyüzemi kísérlet is bizonyította a ZnO-mentes takarmányozás előnyeit – fotó: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A ZnO-mentes takarmányozási technológiák bevezetésénél ezek megítélése is különösen fontos, mivel a ZnO alkalmazásánál megszokott termelési eredmények realizálódását veszélyeztetik. Az említett veszélyforrások feltérképezése és értékelése segíthet abban, hogy az esetleges hiányosságokat, szabálytalanságokat még időben feltárjuk, a bennük rejlő kockázatot megismerjük, majd mérsékeljük, elfogadható szintre csökkentsük. Ehhez nyújt segítséget a sertéstartóknak a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által kidolgozott kockázatértékelési módszer, valamint a hozzá kapcsolódó termékek, a Platinum Zero malactakarmányok.