Az intézkedéstől azt várják, hogy növekedjen a jelenleg rendkívül szűkös kínálat, és még az is lehet, hogy a június elején bevezetett csirkehúsexport-tilalmat is feloldják.

Alexander Nanta Linggi belkereskedelmi és fogyasztóvédelmi miniszter a The Straits Times-nak elmondta, hogy ez az intézkedés összhangban van Ismail Sabri Yaakob miniszterelnök bejelentésével, miszerint a támogatásokat átirányítják a gazdálkodóktól a lakossághoz, különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartásokhoz.

Malajzia egyébként június 1-jétől betiltotta a csirke exportját, mert sok kiskereskedő a törvényben meghatározott 8,90 RM (2,80 S$) kilogrammonkénti ár kétszereséért árusította a baromfihúst. A malajziai kabinet úgy döntött, hogy a jelenlegi, június 5-i lejáratról a hónap végéig meghosszabbítja ezt az árplafont. Utána viszont eltörlik.


Ronald Kiandee mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszter azt mondta, hogy az exporttilalmat csak akkor oldják fel, ha a hazai kínálat stabilizálódik.

A csirkehúsra Malajziában februában vezették be a hatósági árat.

Magyarországon október 1-ig tart az árstop

Árplafont 6 élelmiszerre, köztük a csirkemellre, vezettek be Magyarországon, szintén februárban. Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón azt mondta, az árstopok nélkül Magyarországon 5-6 százalékkal magasabb lenne az infláció.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke áprilisban azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a július elsejéig meghosszabbított élelmiszerárstopot minden valószínűség szerint túléli a hazai csirkeágazat, az intézkedés hosszabb távú fenntartása azonban a termelés teljes leállásához vezethet. A termelési költségek ugyanis jelentős mértékben megnövekedtek, itthon viszont nem tudnak árat emelni a termelők az árstop miatt.

Indexkép: Shutterstock